Astazi sunt indignata. Sau ca sa citez o prietena „rea si dusmanoasa” – dar eu as zice transant de sincera.

Sunt doua expresii in lumea asta care ma fac sa vad rosu in fata ochilor, ma irita, ma agita si ma fac sa ma razvratesc. Prima este „capul plecat sabia nu-l taie” si a doua „lucrurile bune se intampla oamenilor care asteapta”.  Pai de fapt , daca este sa dam exemple, tocmai am descoperit in „Seducatoarea din Florenta” de Rushdie cum imparatul Akbar taia capete si plecate si neplecate, si cu zambet pe buze si cu parere de rau pentru viitorul decapitat. Deci sa nu geralizam aplicabilitatea in viata reala ca dupa aia o sa o dam in frustrari si penibilism.

A doua cu „lucrurile bune se intampla oamenilor care asteapta” iar nu este pe placul meu. Cred intr-adevar ca toate se intampla la momentul potrivit dar nu celor care stau pe bancuta la portita asteptand sa pice din cer.

Cred ca ne-am invatat prost, sincer. Cred ca suntem obositi si lenesi si mai cred ca ne place sa ne victimizam. Cred ca nu facem lucruri pentru noi si pentru altii pentru ca nu suntem in stare sa ne asumam responsabilitatea in cazul unui esec.  Cred ca ar trebui sa ne trezim din scenariile pe care singuri le-am incropit si sa nu mai asteptam sa ni se intample. Mi-am adus aminte de spusele unei cunostinte foarte superficiale : „de ce unii au langa ei femei frumoase, bani, masini, etc…si eu nu?” Pai…poate pentru ca au facut ceva pentru toate astea. Sigur n-a picat nimic din cer. Sau n-am vazut eu.

As vrea sa am un job mai bun. Pai atunci pune mana si fa ceva pentru asta. Cauta-l in alta parte sau daca esti unde trebuie incearca sa fii cel mai bun la jobul tau. Dar fa ceva! As vrea sa am mai multi bani. Apuca-te si fa-i. La job, in afara jobului, la un part-time, fa ceva de manuta ta si pune-l la vanzare.  Dar fa ceva! As vrea sa nu ma mai enervez. Tentatii si oameni artagosi vor exista intotdeauna in jurul tau, nu prea ai ce face. Bine…ai avea, dar e ilegal si se pedepseste .  Cum ar fi sa nu ne mai agitam din toate prostiile?

Sa nu ne mai enervam din cauza nimicurilor? Sa nu mai punem la suflet toate cuvintele urate pe care altii le adreseaza? Cum ar fi sa ne bagam castile in urechi si sa ascultam muzica atunci cand cineva chiar asteapta o replica cu strigate din partea noastra? As vrea sa nu ma mai plictisesc. Pai stii ce? Apuca-te si fa ceva! Exista atatea lucruri frumoase cu care iti poti umple timpul!! Exista carti, filme, plimbari in parc, biblioteci, muzee, ceainarii, cofetarii, exista atatea locuri pe care nu le-ai vazut si exista atatea lucruri pe care nu le-ai facut. Nu te-ai plictisit sa fii atat de plictisit? Fa ceva! As vrea sa mai slabesc (eventual vazand cu ochii), as vrea sa ma marit, as vrea sa iubesc, as vrea sa se intoarca inapoi la mine, as vrea sa colind lumea, as vrea sa….

Mi se pare o chestie la fel de proasta ca urarile de anul nou : „sa-ti aduca anul contul gras si liniste si fericire si ce mai vrei tu…” Pentru ca fix asa merge treaba. Tu stai frumusel in mijlocul patului cu o cafea in mana si „anul” vine si iti aduce tot ce iti trebuie. Si tu nu trebuie sa misti un degetel sa nu cumva sa obosesti. O sa vezi cum vin asa toate , de nu vei stii la care sa te bucuri prima data. O sa gasesti cate un sac cu bani in fiecare dimineata la usa, o sa te trezesti in fiecare dimineata si cantarul iti va arata kilogramele visate, o sa intineresti pe zi ce trece, seful te va promova saptamanal, printul va veni pe un cal alb daca stai la casa si cu liftul daca stai la bloc, fosta ta iubita se va intoarce in genunchi la tine preamarindu-te, corpul tau se va tonifia in timp ce vei manca shaorma de la dristor, nu te vei plictisi niciodata, nu o sa ai nicio suparare, femeile/barbatii iti vor cadea la picioare si te vor iubi neconditionat si tot ce mai vrei tu de la noul an si de la viata asta. De la tine sa nu vrei nimic. Nu de alta dar poate obosesti. Sau poate tu meriti sa ti se intample.

Asa-i ca tie frica sa iti iei viata in propriile maini si sa faci ceva pentru tine? Daca nu iti iese, pe cine vei mai da vina? Crezi tu ca e mai buna compasiunea si compatimirile altora decat starea ta de bine? Crezi tu ca viata e grea? O fi, dar cu ce am putea sa o comparam? Crezi tu ca o sa vina o persoana sau un lucru sa te faca fericit/a? Stiu ca se spune ca daca iti doresti intr-adevar ceva tot universul comploteaza in favoarea ta. Nu lua totusi mot-a-mot si fa ceva pentru tine. Altfel poti sa te bagi la somn si sa visezi in continuare cat de bine ar putea fi.

Foto: Alex Stoddard

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *