Ziua de 8 martie de anul ăsta n-a mai fost o simplă celebrare a femeii, ci o „armă” a feministelor. Colac peste pupăză, a mai apărut și campania #multumescpentru flori care a umbrit feed-ul bombardat de poze cu flori și mesaje drăguțe.

Ca să fie clar din start, ăsta nu e un text despre cum bărbații sunt niște porci care nu apreciază femeile. (Mai) sunt oare feministă dacă ieri, azi am râs râd la multe glume misogine? Scriu rar spre deloc despre subiectul ăsta  și atunci doar când îmi sare țandăra. Ieri mi-a cășunat pe un tip care se oftică că femeile se aranjează și se îmbracă frumos doar de 8 martie, mai puțin în restul zilelor. Indiferent dacă postarea lui e la mișto sau nu, cert e că am întâlnit mulți bărbați care au anumite așteptări de la femei din punct de vedere al satisfacției vizuale.

Da, vă place să ne vedeți aranjate și îmbrăcate în fustiță. Pe cuvânt că și nouă ne place. Am face-o zilnic dacă nu ar trebui să ne trezim la 6:00, să ne pregătim de plecare, să mergem cu metroul cel puțin 40 minute până la birou, să lucrăm 8-10 ore, să ne întoarcem acasă, eventual să facem și de mâncare sau să avem grijă de copii. Să nu fim irascibile sau morocănoase și să zâmbim dulce în rochița noastră cu volănașe. Nu suntem obosite, doar ne-am hrănit cu privirile admirative ale străinilor de pe stradă. Ce femeie frumoasă, ce aranjată e!

Oare bărbații știu cât timp ne ia să arătăm ca scoase din cutie? Normal că știu, doar sunt atâtea bancuri despre asta. Petrecem prea mult timp la cumpărături și stăm o eternitate până ne machiem și ne aranjăm părul, spre iritarea bărbaților care trebuie să aștepte după noi, dând glas unui cor de oftaturi. Dacă nu știți, hai că vă spun eu – cel puțin o oră. Aici intră spălatul pe dinți, îngrijirea tenului (nu vreți să fim buhăite, nu?), machiajul (unul natural și rapid, căci timpul e limitat) și îmbrăcatul. Și nu, îngrijirea tenului nu înseamnă datul cu apă pe față (ahem, bărbați), ci demachiarea, curățarea, tonifierea și hidratarea tenului, iar machiaj nu înseamnă smokey eyes, ci un strat subțire de fond de ten, niște rimel și un ruj. Unui makeup artist îi ia între o oră și o oră și jumătate să realizeze un machiaj ceva mai sofisticat. Unei femei obișnuite între o oră și dumnezeu cu mila, în funcție de pricepere.

Și acum o să ziceți că femeile n-au nevoie de machiaj, că ele sunt frumoase de cum ridică capul dimineața de pe pernă. Niet. Puține femei fac parte categoria asta și de obicei au toate sub 25 de ani. Noi, astea neînzestrate de zei cu ten perfect și trăsături armonioase, trebuie să ne chinuim un pic cu niscaiva smacuri ca să ascundem cearcănele dobândite la cumpărături birou și eventualele asimetrii ale feței (de la atâta întors ochii peste cap, să ne înțelegem).

Când eram în liceu, mă uitam la corporatistele în sacou și fustă și îmi doream să fiu ca ele, mereu scoasă din cutie, unduindu-mi șoldurile pe tocuri de 7 sau 10. Mi-a trecut repede, după ce am realizat cât efort trebuie despus.

Adevărul e că femeile care sunt zilnic puse milimetric la punct, fie se trezesc la 5:00 pentru a fi gata la 8:00 (cunosc cazuri), fie au joburi front office.

Vă place să fim admirate, mai ales când suntem cu voi la brat, căci vă gâdilă orgoliul replicile de tipul ce norocos ești, bro. Dar nu vreți să fim doar frumoase, ci și inteligente, carismatice, sociabile, atente și în plină urcare în ierarhia profesională. Vreți o femeie inteligentă într-un corp de supermodel.

Ce vrem noi? Să ne vedem de viață fără primim indicații despre cum să ne îmbrăcăm, cât machiaj să folosim și cât de feminine ar trebui să fim. Să întoarcem toate capetele sau să ni se trântească ușa în nas. Să fim frumoase când vrem și cum vrem.

Dacă vreți să vedeți femei aranjate tot timpul, duceți-vă la prezentările de modă.

#lăsațifemeilesăfacăcevor

Pe Lorelei o găsiţi aici.

1 reply
  1. Lina
    Lina says:

    Nu ştiu cărei femei îi ia să se machieze zilnic, mie îmi ia 10 minute cu tot cu eyeliner – şi arăt impecabil. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *