mosia cu capsuni

Unul din lucrurile bune învățate în jobul meu a fost să îmi exersez mereu curiozitatea legată de produsele și ingredientele pe care le mănânc. Recunosc că acum niște ani nici nu mă uitam pe etichetele produselor cumpărate. Însă am devenit din ce în ce mai curioasă. Și îmi place treaba asta. În ultimii ani am fost în ferme de lapte, în vii, în fabrici de înghețată, în sere de microgreens. Am vizitat inclusiv silozuri și am văzut cum vin containerele cu grâne în port la Constanța. Și am fost din ce în ce mai curioasă, am vrut să văd, să știu, să pun întrebări și m-am bucurat mereu când oamenii pasionați de munca lor au stat și mi-au răspuns la întrebări. Am simțit că de fiecare dată am plecat mai informată, mai cunoscătoare și mai interesată de ceea ce punem pe masă.

Pe cei de la Moșia cu Căpșuni i-am descoperit uitându-mă la story-urile lui Miss Wellington (pe care vă recomand să o urmăriți pe Instagram dacă sunteți foodies). Băi, mânca fata asta cu așa poftă niște minunății de căpșune de am bălit instant. Apoi a scris într-un alt story că sunt căpșune produse la noi dintr-un soi din California. Opaaaaa, cum așa? Că se știe deja că eu plus California egal love.

Am pus mâna pe telefon și i-am sunat pe oameni să îmi explice care e treaba și i-am întrebat dacă pot să vin sâmbătă la ei să încerc căpșunele că e în drumul meu spre bunici.

Și uite așa am ajuns, pentru prima dată în viață, pe o plantație de căpșuni. Bine, asta după ce am ratat drumul și i-am sunat să mă direcționeze.

Căpșunele în solar.
mosia cu capsuni
Căpșunele afară.

Laura și Ovidiu, cuplul care se ocupă de business-ul ăsta, tineri și prietenoși m-au plimbat pe acolo, mi-au explicat întreg procesul, mi-au răspuns la întrebări. Am făcut poze în solar și la răsadurile de afară, mi-au povestit despre bondarii care fac polenizarea (omg, există cutii cu bondari!).  Despre bondari am aflat și că își fac treaba mai bine ca albinele, pentru că muncesc aproape de casă, deci nu evadează ca zuzele alea.

Cutie cu bondari.

Mi-au povestit și despre mecanismul de irigare (bineînțeles că am uitat toți termenii ăia), dar cu ce am rămas a fost faptul că întreg sistemul este cu osmoză inversă și că e custom made fix pentru acest soi. Practic, transformă apa în apă plată (hai, că ar putea oricând să se apuce și de îmbuleteliere) și este programat să dea calciu și minerale exact în parametrii necesari acestui soi pentru a se putea dezvolta căpșuna la capacitatea ei maximă.

Cum se face irigarea.

Înțeleg că lucrează cu depozite care distribuie în Mega și Profi și momentan livrează doar în București și Ilfov. Asta pentru că s-au apucat de treabă acum doi ani și anul acesta sunt la început cu a doua lor recoltă. Și am înțeles că au deal-uri și cu diverse companii din astea premium care fac căpșune în ciocolată și deserturi pe bază de căpșune pentru că, să fim serioși, arată cam impecabil. Ah, da, și se pare că vor avea căpșune până în noiembrie.

De unde și până unde un soi din California? Albion se cheamă și am înțeles că l-au gustat ei acum niște ani, s-au îndrăgostit și au vrut să îl crească și la noi. Aici au povestit ei mai multe.

De la stoloni la căpșune.

Eu am plecat cu lădița care, în aceeași seară, rămăsese jumate (deh, familie de termite suntem și noi). Dar chiar sunt mega bune. Parfumate, cu gustul ăla de căpșună și mega fresh. Am înțeles că tot ce livrează culeg fix în ziua respectivă. I-am întrebat și cât rezistă la frigider pentru că ultimele căpșune luate de la magazin au mucegăit în două zile. Au zis că țin cinci zile (nu am avut ocazia să verific pentru că, fix cum am zis mai sus, familia de termite le-a terminat în trei). Nu bagă nimic în ele să crească așa. E doar soiul combinat apa bună din stația de filtrare. Și au și analize pentru sol și pentru produs făcute nu doar de către laboratoare acreditate, ci și de depozitele la care le vând.

Spuneau că au în plan vara asta să facă și un fel de open vizits acolo, unde cine vrea poate să meargă și să își culeagă singur căpșunele. Momentan nu au nimic amenajat. Sunt doar solariile și plantația din aer liber.

Dar, așa cum scriam pe fb, dacă vreți musai să mergeți până la Urziceni, vă primesc cu un telefon în prealabil. Dacă nu, comandați la ei (telefon sau mesaj pe fb sau Instagram). Eu am mers acolo că deh, îmi place la câmp mai mult decât la discotecă. Și oricum aveam în plan să merg la țară de Paște, deci ne-am sincronizat la fix.

Sper tare să le meargă bine. Bine, nici nu are de ce să nu. Sezonul de abia a început și am înțeles că vor avea recoltă până prin noiembrie. Și dacă astea de la început de sezon sunt atât de bune, pot doar să-mi imaginez cât de dulci vor fi cele din vară, după câteva luni cu soare. Rămâne să aflu la viitoarele comenzi.

mosia cu capsuni
Ah, da, și pozele nu au absolut niciun filtru.

 

1 reply
  1. Maria
    Maria says:

    Bună,
    Foarte interesant articolul. Este foarte multă muncă în spatele fiecărei culturi, Toți fermierii români ar trebui promovați mai mult, iar produsele lor să se găsească nu doar în piețe, ci și în supermarketuri. Despe căpșuni se știe că sunt în topul celor trei fructe, consumul lor fiind benefic pentru sănătate, remarcându-se printr-un conținut foarte bogat de vitamine, minerale, fibre alimentare și antioxidanți. Știai că, căpșunile pot fi utilizate pentru ameliorarea durerilor de cap, deoarece conțin salicilate naturale, substanțe care se găsesc și în aspirină. 🙂
    Multă sănătate !

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *