Ieri am descoperit un vlogger nou. Îl cheamă Cristian Hostiuc şi este director editorial la Ziarul Financiar. Bine, nu l-am descoperit chiar ieri, că acum 10 ani lucram şi eu la ZF. Dar ieri am descoperit că face nişte vloguri foarte funny. Ce Mariciu? Ce Bromania? Cristian Hostiuc. Cred că are şi ceva colaborări că mă gândesc că o parte de text e posibil să fie scrisă de Gâdea, Mircea Badea sau chiar de Preafericitul. Oricum, frumos. Am râs mult.
Chiar eram în nişte discuţii de ceva timp, cu o grămadă de apropiaţi, legat de făcutul de copii. Şi, bineînţeles că ne expuneam fiecare motivele personale. Aşa că îmi place când aud şi alte păreri. Deci? De ce scade, domnule Cristian Hostiuc, natalitatea în România?
C.H. Trendul de scădere al natalităţii este vizibil, fiind susţinut de anumite schimbări sociale, culturale, demografice, de apariţia unor joburi în middle management şi de top la care au acces femeile, ceea ce implică faptul că decizia de a face un copil trece pe locul 2. La fel de bine, acest lucru susţine şi ieşirea mult mai uşoară dintr-o relaţie dar şi creşterea salariilor. CTP spune “Oamenii fac copii când au un grad ridicat de insatisfacţie în legătură cu propria lor existenţă în această viaţă. Când oamenii au o viaţă foarte încărcată, foarte completă profesional, sentimental, personal, nu mai simt nevoia să facă copii.”
Am încercat să mă uit la câţiva indicatori pe care EU îi consider relevanţi pentru România ultimilor 15 ani care să explice, să justifice, scăderea natalităţii mai mult decât simpla numărare a copiilor care se nasc. Pentru mine, cel mai interesant indicator economic versus scăderea natalităţii este legat de creşterea explozivă a transportului aerian în România şi apariţia low-cost-urilor. Nu ştiu dacă aţi observat, dar fetele tinere, urbane, cu laptop în spate, cu căşti la urechi, care ştiu totul despre ce este la H&M, Zara, Stradivarius, Bershka sau buticurile de haine în serie limitată plus ce mai se mai găseşte pe site-urile online, vânează tot timpul ofertele liniilor aeriene low-cost pentru a merge în vacanţă sau în city-breakuri.
Deci, domnule CH, în primul rând aş vrea să vă dau o oarecare dreptate. Ăştia cu ofertele lor de bilete de avion mai ieftine decât abonamentul lunar de metrou, cred că pun la cale ceva. Eu, recunosc, sunt o persoană slabă şi mai ales influenţabilă şi, de câte ori găsesc o super ofertă din asta, mă arunc cu capul înainte ca o nebună. Spre exemplu, de abia ce mi-am luat bilete de avion cu 80 de lei (150, dacă punem şi faptul că mi-am selectat locul). Pe lângă asta, am impresia că ăştia şi fac cumva ca preţurile bune să se aplice pe o perioadă foarte lungă, aşa că vacanţa asta mă ţine departe de casă vreo 3 săptămâni. 3 săptămâni în care o să cheltui bani pe mâncare în altă ţară, ceea ce va duce inevitabil la o scădere a economiei româneşti pentru că, se ştie, eu şi mănânc mult.
Asta cu apariţia joburilor de middle şi top management, iar e o problemă, aveţi dreptate. Dar nu e ca şi cum femeile ar fi vrut neapărat să facă treaba asta. Vă zic, eu cred că au fost nevoite. Păi dvs ştiţi cât costă mâncarea, hainele, benzina, cât mai ajunge o rată de leasing şi una la casă, cât costă produsele de machiaj, medicamentele, o ecografie sau un papanicolau? De aia au apărut joburile astea de middle şi top în care oamenii, dar şi femeile, muncesc în draci de dimineaţă până seara. Ca să îşi permită să trăiască în România. Că eu am zis mereu că nu oricine şi-ar permite să locuiască în ţara asta. Asta e o ţară pentru oameni bogaţi.
Eu, spre exemplu, prefer să fac shopping la Milano cam o dată la 2 ani. Nu de fiţe, de sărăcie. Serios, e super ieftin la oamenii ăia. Mai ales când te duci într-un outlet de tipul Serravalle şi cu 500 de euro te îmbraci şi te încalţi pentru un an jumate. Şi de la CK, nu de la Berska. Serios că aşa fac. Păi ultima oară când am intrat într-un mall la noi, suma asta am dat-o pe 4-5 produse şi ultima oară când am fost la Milano, cu suma asta mi-am luat un troller de haine şi vreo 4 chestii de încălţat. Aia e. nu toată lumea îşi permite să facă shopping la noi. Dar mi-aş dori. Mi-aş dori tare mult să ajung atât de bogată încât să îmi permit să mă îmbrac de la mall-urile noastre.
De asemenea, aş vrea să îi dau dreptate şi domnului CTP. Am văzut şi eu că oamenii fac copii pe bandă rulantă atunci când au un grad de insatisfacţie în legătură cu propria lor existenţă. Auziţi, dar nu vi se pare deloc tristă treaba asta? Serios, copilul ăla ce vină are ca tu eşti un frustrat fără bucurii şi ai produs un copil pe post de terapie? Şi, domnule Hostiuc, nu mă prind exact dacă dvs vă bucuraţi că aşa se fac copiii sau nu. Că am văzut şi eu o grămadă de femei/bărbaţi pe străzi cu pancarte că au 7 copii acasă şi ar trebui să ne fie milă. Păi băi, nene, nu mai simplu ţi-o ţii în pantaloni decât să ai pretenţia să îţi întreţină alţii copiii? Zic şi eu. Poate greşesc. Dar oameni suntem.
Nu-i păcat de copiii ăia cărora le chinui existenţa doar pentru că i-ai făcut din egoism, frustrare sau la băutură? Phoaaa, câtă terapie o să aibă nevoie, sărăcuţii. Păi n-ar fi frumos aşa să se dea nişte teste complicate înainte de a avea voie să facem copii? Că din ce am văzut, procentul e mai mare pentru copiii ăia făcuţi din – plictiseală, frustrări, egoism, “am vrut să îl prind pe fraier”, prostie, neştiinţă, lipsa de educaţie, decât procentul de făcut copii din dragoste.
Păi dvs ştiţi că în România, procentul de fete care rămân gravide intre 15-19 ani este cu 79% mai mare decât în multe din ţările europene? Şi ştiţi că procentul pentru cele care rămân gravide intre 10-14 ani este cu 350% mai mare faţă de aceleaşi tari? De aia zic, nu ştiu dacă e neapărat de bine treaba asta cu creşterea natalităţii. Mai ales în condiţiile astea. Nu mai bine facem şi noi nişte educaţie, să avem un popor cu creier, să se ducă la muncă, să împărţim joburile echitabil şi apoi să umplem tara de copii? Că aşa se echilibrează balanţa aia în care unii stau până noaptea la muncă şi nu mai fac copii şi alţii stau toată ziua şi freacă duda şi se înmulţesc. Aaaa, da, uitasem, cum naiba să educăm poporul? Ca un popor cu creier nu poate fi condus cu prosteală. Mă scuzaţi. Greşeala mea.
Aaaa, era să uit. Să ştiţi că “asta susţine şi ieşirea mult mai uşoară dintr-o relaţie” aţi zis-o bine, aşa este. Dar pun pariu că nu ştiţi de ce. Aţi zis-o aşa la oha şi v-a ieşit. Păi să vă zic. Dacă toată lumea are un job, stabilitate, bilete de avion, laptop în spate, căşti pe urechi şi haine de la Berska iar relaţia aia nu îi îndeplineşte nevoile sufleteşti, atunci de aia se iese repede. Dar să ştiţi că rămân fetele alea care stau acasă şi fac copii în relaţie. Că şi pe ele trebuie să le întreţină cineva.
Deci vedeţi, domnule Hostiuc, şi EU consider relevanţi aceşti indicatori ai dvs, doar că am impresia că suntem de părţi diferite ale gardului.
În caz că nu s-a distrat toată lumea cu video-ul, îl găsiţi AICI.