Citeam zilele astea ultimul studiu pe trenduri de consum al celor de la Euromonitor și m-am regăsit complet în tipologia consumatorului. În fiecare an analiștii lor publică destul de multe rapoarte pe diverse subiecte și segmente de piață.
Unul dintre cele pe care le citesc de fiecare dată din scoarță în scoarță este despre trenduri de consum, raport care pentru mine este interesant atât pe persoană fizică, cât și work related.
Sunt cinci trenduri mari și late și cred că ar trebui să ne uităm la ele din mai multe motive – ca să vedem dacă suntem mai mulți care ne îndreptăm în aceeași direcție, ca să ne facem planurile de business și de marketing în cazul în care lucrăm pentru un brand (sau mai multe) și să știm direcția în care merge consumatorul nostru, sau poate că vrem să pornim/ extindem în vreo direcție antreprenorială și vrem să știm cum bate vântul (adică să anticipăm nevoile consumatorului). Iată-le mai jos:
- Grija pentru sănătate.
Oamenii dezvoltă pe zi ce trece o mai mare grijă pentru sănătate și un interes pentru longevitate. Fac schimbări majore în comportament, caută să prevină mai mult decât să trateze. Sunt destul de multe motive care au adus acest trend – efectele pandemiei, îmbătrânirea populației și scăderea natalității, accesul la educație și tehnologie, toate acestea fac oamenii să își dorească nu doar să trăiască mai mult ci să trăiască mai bine, mai frumos, mai sănătos, să se simtă și să arate mai tineri.
Am zâmbit citind asta pentru că m-am identificat cu trendul. Un an și trei luni de când m-am lăsat de fumat și văd foarte multe beneficii. Pe lângă asta, am început să citesc mai mult despre nutriție, să fac diverse experimente ca să văd ce-mi face bine sau nu din punct de vedere al alimentelor, să încerc fastingul, să beau mai multă apă, să stau mai mult la soare. Cu controalele și analizele am fost întotdeauna conștiincioasă, așa că aici mențin ritmul.
- Grija pentru cheltuieli.
Oamenii se gândesc de două ori înainte să scoată banii din portofel. Își calculează prioritățile, fac cheltuieli strategice și așteaptă valoare adăugată by default. 72% din consumatori au declarat că sunt îngrijorați de creșterea costului de trai, 48% din consumatori au în plan să economisească mai mult, iar 57% se documentează mai amănunțit despre produsele pe care aleg să le consume. Oamenii pare că încep să aleagă variantele cele mai bune din punct de vedere calitate-preț în loc să alerge după cea mai ieftină ofertă, dar nu neapărat cea mai potrivită.
Mi-am dat seama că mă încadrez și aici. Pentru că în urma unor criterii personale mi-am schimbat și felul în care îmi cumpăr haine sau mâncare, aleg diverse produse, renunț la anumite branduri. Mi-am schimbat inclusiv clinica stomatologică sau diverși colaboratori în momentul în care mi-am dat seama că mi s-au schimbat nevoile. Calitatea, funcționalitatea, proximitatea și prețul sunt factori care influențează puterea de decizie. Între timp am mai adăugat un criteriu pe lista personală – calitatea umană. Dacă simt că nu contez pentru omul sau brandul/businessul respectiv spun “la revedere” fără nicio jenă.
Ah, și încă un sondaj din care văd că fac parte – 59% din consumatori spun că își cheltuie banii pe experiențe, iar 50% sunt dispuși să plătească mai mult pe servicii care îi ajută să economisească timp.
- Grija pentru mediu.
Oamenii aleg alternative ecologice pentru diverse achiziții, însă, mai nou, se pare că sunt interesați mai mult de beneficiile produsului nu doar de salvat planeta și atât. În ultimii patru ani, procentul de 60% din consumatori interesați de impactul asupra mediului a rămas constant. Însă, în ultimul timp, interesul pentru sustenabilitate pare să nu mai fie principalul motivator, ci un bonus al achiziției unor produse curate. Și asta datorită costurilor mult mai ridicate ale produselor din această categorie. La cum a crescut costul vieții, era și timpul să fim mai pragmatici și să nu mai aruncăm cu salariul pe marketingul frumos și gol. Poate acesta este momentul să ne învățăm cu puțin și bun decât cu mult și prost. O să fie greu.
- Clar și la obiect.
Într-o lume în care suntem bombardați cu informații pe toate mediile, online și offline, prin toate canalele de comunicare, la care mai adăugăm și tot ce este generat cu AI și mult fake news, consumatorul este nu doar bulversat ci și obosit. Pe scurt, oamenii vor (și au nevoie) să găsească cât mai repede ce le trebuie. Cam ce spun eu de vreo 10 ani încoace, de când am vorbit prima dată la o conferință – “Ușurează-i viața!”. Dă-i mesaj simplu, ține eticheta curată, fă un site aerisit și ușor de navigat, pune explicații clare și la obiect și scrie pe limba oamenilor, nu din cărți, sau oferă-i un customer service care să arate că îți pasă de el.
- Inteligență (imperfect) artificială
Consumul de AI a împărțit lumea în foarte multe categorii – cei cu viziune pentru dezvoltare, cei speriați că rămân fără job-uri, creatorii de fake news, cei care folosesc tehnologia pentru a-și ușura viața. Ca orice lucru nou, și AI vine cu bune și cu rele, vine și cu optimizari de procese, dar și cu cai făcuți din conopidă și oameni cu 6 degete la o mână. Ce este sigur este că AI este prezent în viețile noastre și nu o să se oprească aici. Până mai vedem cu ce-l hrănim (Doamne ajută!), 48% din respondenții Euromonitor spun foarte clar că vor să vorbească în continuare cu un om viu din call center și nu cu un bot, însă dacă pot pasa task-urile care le ocupă timp roboțelului din aplicație, o vor face fără să se gândească prea mult.