Am cunoscut-o pe Alexandra în toamna anului trecut. Mi-am dorit să o cunosc pentru că auzisem ce face. Face ceea ce mi-aș dori și eu să fac la un moment dat. Ne-am văzut la un caffe latte și nu știam de unde să încep să o trag de limbă și să înțeleg cum reușește să facă toate astea – fizic, financiar și mai ales emoțional.

Să vă spun ce face. Alexandra a înființat acum 1 an și ceva Asociația “Spitale curate” ce are ca obiectiv reabilitarea spitalelor din România, secție cu secție. Se pare că tot un OM trebuie să se gândească la asta. Pentru că sistemul sanitar din România este sublim, dar lipsește cu desăvârșire. În spitalele noastre mori cu zile. Fix mori cu zile. Din punctul meu de vedere, spitalele noastre sunt primele pe listă la contactarea de diverse boli prin lipsă de igienă, lipsă de medicamente, lipsă de orice și mai ales nepăsare.  Conform statisticilor, aproximativ 9000 de persoane suferă de infecții contractate în spital în fiecare an. Câți mor din cauza asta nu ni se spune.

Proiectul de suflet al Alexandrei este “Zi cu fapte bune”, un program al Asociației Spitale Curate și își propune să susțină copiii bolnavi de cancer pe parcursul tratamentului, urmărind trei direcții – alimentația sănătoasă, suportul psihologic și igiena.

Pentru copiii bolnavi de cancer, modul în care se alimentează este deosebit de important deoarece, din cauza tratamentelor dure aplicate patologiilor, este vital ca organismul să beneficieze constant de nutrienți. A mânca în mod corect în timpul și după tratament inseamnă a ajuta copilul bolnav de cancer să fie mai puternic și să suporte mai ușor atât curele de citostatice, cât și efectele secundare ale acestora.  De aceea, eforturile “Zi cu fapte bune” se concentrează momentan pe implementarea unui program de nutriție, în cadrul căruia copiii să fie evaluați de un nutriționist, care să le stabilească un meniu personalizat, în funcție de boală, tratament, evoluție etc. Totodată, copiii vor primi un kit care va conține trei broșuri vesele și colorate cu ceea ce au voie să mănânce, cu rețete și modul de preparare sănătos, o poveste alcătuită de un psiholog care să descrie etapele tratamentului pe înțelesul celor mici, un costum de prinț și prințese. Până în momentul de față, “Zi cu fapte bune” a însemnat – 600kg de fructe la Institutul Clinic Fundeni, 240 kg de fructe la Institutul Oncologic București, 40 kg de fructe la Marie Curie, unde au început lucrul mai târzior.

Pe partea de igienă iar e problematic pentru că, spre deosebire de alți pacienți, copiii bolnavi de cancer au sistemul imunitar afectat deci este nevoie de condiții speciale. Alexandra se ocupă de fiecare copil în parte (jur că nu știu cum reușește!!) și de aprovizionarea cu pastă de dinți, periuțe, săpun, gel de duș, etc.

Mi s-a părut incredibil că, pe lângă toate aceste lucruri care ajută la prelungirea vieții lor, s-a gândit totuși și la faptul că sunt copii. Fără copilărie. Pentru că dintr-un motiv sau altul le-a fost furată. Și îi ajută să copilărească și să se bucure puțin și să zâmbească printre ședințele de chimioterapie. Așa că le face și mici petreceri de Mărțișor, de Ziua Copilului, de Halloween sau de Crăciun.

Asta este povestea, spusă în prea puține cuvinte. Tristă, da. Mă gândesc că dacă ea poate face toate astea, poate am putea face și noi ceva. Puțin, nu mult. Dar puținul meu împreună cu puținul tău o să conteze așa cum nu-ți imaginezi.

Am găsit câteva variante:

Poți să faci volutariat. După posibilitate și după disponibilitate. Ai un formular AICI

Poți să donezi o sumă. Oricât de mică. 10 lei (sau mai mult)de la 100 de persoane pot face minuni în ceea ce privește viața unor copii mai puțin norocoși. Ca să simplific puțin procesul vă las și datele de care aveți nevoie:

Cont: RO46 RZBR 0000 0600 1694 9927  Bancă: Raiffeisen Bank

Deschis de Asociația Spitale Curate. Cod Fiscal: 33344388

Ăștia ai mei dragi, plecați prin țări mai bune, dacă vreți să faceți o faptă bună o să aveți nevoie și de codul SWIFT RZBRROBU.

Sau varianta cu cardul. Trebuie să dai click AICI  și cam atât. Mie mi-a fost mai ușor așa.

Și încă ceva. Mai avem maxim 3 luni să direcționăm cei 2% din impozit. Și sper că nu vreți să îi dați statului român să ne facă autostrăzi. Ce ziceți? Facem și noi o faptă bună pentru niște copii care nu sunt atât de norocoși? Și n-au nicio vină pentru asta. Hai, că dar din dar de face Rai. Facem să fie bine? Că așa ar fi frumos. În caz de ceva, să știi că oamenii sunt oameni și întind o mână de ajutor.

Dacă dai click AICI  găsești direct formularul pe care trebuie doar să îl descarci, printezi, completezi. Pentru că da, trebuie în original.

Dacă ești printre prietenii mei și vrei să faci o faptă, să știi că nu te pun pe drumuri, nici la ANAF, nici la Poșta Română. Ne vedem, centralizez eu toate declarațiile și i  le dau Alexandrei.

Dacă nu ești printre prietenii mei dar vrei să faci o faptă bună, poți să trimiți formularul prin poștă la Spitale Curate, Bd. Timișoara, nr 80, Sector 6, București, sau dacă nu ai cum, poți să o suni pe Alexandra (0747 444 093) și sigur găsește ea o variantă să intre în posesia formularului.

Crede-mă că asta contează infinit mai mult decât dacă ți-ai pus poză la facebook în care anunți că susții cine știe ce cauză (în caz că nu ai aflat până acum, nimeni nu donează niciun euro dacă ți-ai schimbat poza de profil  vreo campanie ipotetica de susținere a orice). În plus de asta, știi rezoluția aia pe care o avem cu toții în decembrie când vrem  fim mai buni și mai blablabla? Ei, acum se vede. Așa suntem mai buni.

 

 

5 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Alexandra şi asociaţie am mai scris şi anul trecut pe vremea asta. AICI. Poate aveţi nevoie să recitiţi sau poate nu eram prieteni virtuali pe vremea aia. Am vreo 3000 […]

  2. […] De asemenea, dacă ai mei părinți nu mă bat la cap să-mi pun verigheta pe deget sau să fac un copil, nu înțeleg de ce de f… macină pe tine grija. Poate vreau să trăiesc în concubinaj până la 60 de ani. Te afectează? Nu înțeleg de ce. Nu vrei mai bine să mă întrebi cum ai putea ajuta niște copii bolnavi de leucemie cu o donație de 20 de lei? Uite, poți citi aici despre cum să te implici în a salva o viață. […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *