Lifestyle

13 ani de muncă și nicio statuie.

Written by: 42 Comments

Acum 4 zile o femeie a murit. Era medic la un spital din Galați și a făcut stop cardiorespirator după o gardă de 12 ore. A șasea gardă de 12 ore din luna mai. Pentru că asta este România. Pentru că nu avem suficienți oameni și îi muncim pe ăștia puțini. 

Nu o să intru în discuția “de ce nu avem destui doctori în Romania” pentru că, documentat, ar ieși un roman de câteva volume. Nu o să intru nici în discuția “cine a obligat-o la 6 gărzi de 12 ore pe lună”, pentru că atunci când ești medic vrei să faci gărzile alea pentru că știi că viețile altora depind de tine, de aia ai făcut un jurământ.

Ce vreau să spun de fapt? Că generațiile născute din ’80 încoace sunt generații de workoholici. Suntem super orientați pe carieră, pe realizări, pe funcție, pe bani, pe creștere, pe inovație, pe creație, pe antreprenoriat, pe multi-tasking, pe demonstrat nouă și altora, pe a fi cei mai buni. Nu că asta ar fi ceva rău. Că de aia cei mai mulți sunt unde sunt. Cred în schimb că problema este atunci când toată viața se învârte în jurul muncii/ job-ului/ business-ului propriu. Cred că după foarte multe “gărzi” de 12 ore pe zi s-ar putea să clacăm. Și o să clacăm fără să ne dăm seama. Pentru că ne place ce facem, suntem buni la ceea ce facem, facem totul pe pilot automat, simțim adrenalină și vrem să facem și mai mult.

Anul asta fac 13 ani de muncă. Vorba colegului “mai am 34 de ani cu executare”. Mă cam sperie gândul. Sincer. Că ar fi tare frumos să ies la pensie de acum și să mă plimb în jurul lumii. Dar n-am primit nicio moștenire, așa ca…back to work. 13 ani în care am muncit pe rupte, am învățat pe rupte, am făcut școli peste școli, cursuri peste cursuri, trecut prin multe departamente pentru că voiam să știu tot ce se poate ști, stat peste program pentru că “eu le fac cel mai bine” sau “daca nu le fac eu, nu le face nimeni” sau “astea sunt urgente”, mâncat prânzul pe laptop la ora 16.00 pentru că “n-am timp să mananc”.

Asta până când, acum câteva luni m-a lovit. Cum cine? Oboseala. Extenuarea. Stresul. Toate adunate. Am dat vina pe astenia de primăvară, pe lipsa vitaminei D, pe “am o perioadă mai grea”, pe vremea schimbătoare și prea multe ploi și am zis “lasa că trece.” După care am auzit tot felul de povești de la prieteni care au început, încet, încet să mă sperie și să mă pună puțin pe gânduri. În ultimele 6 luni, 5 prieteni mi-au povestit despre rude/cunoștințe/colegi care…s-au îmbolnăvit foarte nasol. Iar 3 dintre ei au făcut stop cardiac. Oameni care aveau între 31 și 40 de ani. Și am zis wtf!? Și am zis că poate e cazul să mă controlez mai amănunțit decât o fac anual. Și ce-mi zice madam doctor?

“Vin foarte mulți corporatiști (cred că se referea în general la workoholici). Toți munciți până la epuizare, să faceți, să demonstrați, nimeni nu învață să delege nimic, toți faceți totul și dacă se poate și mai mult singuri, alergați după funcții din ce în ce mai mari, munciți 12 ore pe zi pentru mai mulți bani, ba chiar unii au mai multe joburi, sau alte treburi part-time după muncă, sunteți nervoși, stresați, răbufniți sau faceți implozie, vă slăbiți organismul și sistemul imunitar, sunteți obosiți fizic dar mai ales mental și nu vă dați seama și vă treziți în al 12lea ceas să vă tratați sănătatea cu banii munciți peste program. Și știi ce? în momentul în care o să clacați o să vă ia altul locul, altul care o să facă fix același lucru până o să clacheze. Și apoi altul. Și apoi altul. ”

Eu aș vrea să știu câți dintre workoholici au statuie. Eu încă n-am aflat de a mea, deci bănuiesc că n-am. Nici ai mei prieteni n-au. Și muncesc pe rupte nene. Și unii au și un copil sau doi. Și muncesc și în concediul de maternitate. Pentru că nici ei, ca și mine, n-au înțeles expresia “it’s just a job”.

Așa că, începând din luna mai sunt la cură. Detox de workoholism. Nu știu exact care sunt pașii dar déjà am început cu următoarele

  •  Nu mai am mail pe telefon.
  •  Plec la 6 de la birou.
  •  La prânz ies și mănânc o oră (măcar 4 zile din 5).
  •  Nu mă mai enervez și nu mai încerc să schimb lucruri care nu țin de mine.
  •  Încet, încet am început să tai lucruri sau oameni sau obiceiuri care nu îmi fac bine.

Am început să fac chestii care îmi plac. Vorbind de chestiile care îmi plac, am realizat că uitasem cum e să faci multe lucruri dupa birou. Uitasem cum e să pleci pe lumină de la muncă. Uitasem ce mișto e să stai. Să stai așa…în parc să vezi un apus, să te plimbi de nebun doar ca să respiri, să stai la o terasă cu o limonadă și o carte în cursul săptămânii, să ieși cu oamenii dragi pentru care nu ai niciodată timp, să mergi la festivaluri, să joci un bowling în cursul săptămânii sau să vezi un film de desene animate. După care mi-am dat seama că eu nu știu să fac multe lucruri în afara muncii. Cum ar fi să merg pe bicicletă. Așa că, nu știu cum, s-au aliniat planetele și am aflat că săptămâna viitoare primesc în dar o bicicletăăăăăăă (aaaaaaaaaaaa me happy and me me scared!!)  ca să nu mai am nicio scuză. O sa fie distractiv. Bine…pentru ăștia care se vor chinui să mă invețe. Pentru mine o să fie greu că mi-e tare frică să cad de la 1.80m.

Mi-am dat seama că eu nu-mi cunosc țara. Pentru că am preferat să vad alte țări inainte să o vad pe a mea. De aia mi-am programat 6 zile luna asta in care o să merg in locuri pe care nu le-am vazut de mult sau nu le-am văzut deloc. Și o sa revăd după 13 ani și Târgul Jiu cu tot ce inseamnă Brâncuși. Pentru că Brâncuși e al meu, acolo, nu in articolul de săptămâna trecută. Mi-am dat seama că nu cunosc nici măcar Bucureștiul așa cum mi-aș dori. Oraș care mi-este casă tot de 13 ani (p.s. 13 mi-a purtat noroc întotdeauna). Așa ca mi-am făcut o lista de “to visit” cu orașul și imprejurimile lui mai putin frecventate. De abia aștept să le vad și să “încerc” să le fotografiez cu noua mea jucarie de la Nikon care, recunosc, e mai deșteaptă decât mine.

Doamne câte am de invățat despre hobby-uri. Câte locuri am de văzut. Cu câte persoane am de gând să râd face to face și nu la telefon. Și toate astea după muncă și în weekend. Că in rest muncim nene, 8 ore. Că nu ne-am născut milionari.

Cred că asta voiam sa vă zic.

p.s. ăstora care déjà știu să echilibreze munca cu personal time, toată stima și respectul!

p.s.2 poza e de miercuri seara, când am ieșit DOAR ca să văd cum apune soarele pe Lacul Morii.