Cu puțin timp înainte să mă apuc de #workdetox am ajuns la urâta concluzie că, după 13 ani de București, nu-l cunosc. Voiam să scriu că nu mi s-a arătat, dar trebuie să recunosc că nu mi-am dat deloc silința să îl descopăr. L-am văzut la fel cum vezi o persoană. La suprafață. L-am cunosc la fel ca majoritatea. Și acum am vrut să-l descopăr. Așa că l-am stalkerit puțin să aflu lucruri mai puțin știute, mai puțin cunoscute, mai puțin văzute. Și plec să-l caut.

Și, gând la gând cu bucurie, am aflat că niște băieți mișto s-au apucat de făcut o aplicație. Questo pe numele ei. Și cunoscându-i de câțiva anișori, eram sigură că o să iasă ceva mișto, pentru  că sunt niște băieți cu idei foarte tari. Așa că, în momentul în care mi-au propus să mă trimită la primbare, am zis “hell, yeah”!

Aplicația se numește Questo și momentan este în faza de teste. Există două trasee în București și unul în Sibiu. Pe cel din Sibiu încă nu l-am apucat, chit că am avut drum pe acolo acum două săptămâni, dar am motiv să mă întorc.

Cum să vă spun eu ca să înțelegeți ce mișto e ideea?  Că inițial nici eu nu știam exact în ce mă bag. Știam că e ceva cu plimbare. Și mie îmi plac plimbările. Ne-am văzut cu Claudiu la Cărturești/Verona să îmi transfere aplicația ( pentru că încă este în teste nu o veți găsi în app store. încă ) și de acolo ne-am început traseul. M-am logat cu contul de fb (eu fiind foarte “time is preciouss” nu sunt chiar fan la făcutul de conturi așa că m-am bucurat că există opțiuni la alegere), apoi aplicația m-a pus să-mi fac un selfie ca să pot să-mi încep misiunea. Și a venit primul indiciu – trebuia să ajung într-un loc dat, să caut ceva, să găsesc răspunsul corect, să îl întroduc în aplicație ca să pot trece la următoarul. Uitasem să vă spun că misiunile astea se pot face în două feluri – challenge mood, unde ești contra cronometru și trebuie să fii agil ca să descoperi toate ghicitorile traseului și să scoți și un timp bun și exploring mood – pe care l-am ales eu. Pentru că nu mă alerga nimeni. Am plecat să descopăr iar eu când descopăr nu mă grăbesc.

Și uite așa am luat-o la pas prin București, pe străduțe pline de graffiti, cu telefonul într-o mână ca să urmăresc indiciile și cu aparatul foto în altă mână pentru că eram curioasă ce surprize îmi rezervă orașul ăsta pe care l-am ascuns singură de mine.

Cum a fost? Păi, în primul rând a fost cu multă curiozitate, cu copilarisme pentru că trebuia să descifrăm ce a vrut să spună poetul, cu descoperit locuri foarte mișto pe lângă care am trecut la un momentat dat, dar niciodată nu am ridicat ochii să le văd, cu descoperit locuri de care nu știam sau locuri de care auzisem dar nu le văzusem, cu povești – pentru că la fiecare obiectiv descoperit, după ce dădeam răspunsul corect, Questo îmi spunea povestea și istoria locului respectiv, cu niște nervişori de câte ori vedeam că aplicația îmi spune “răspuns greșit!” “răspuns greșit!” “răspuns greșit!” , cu “unde pana mea e pictura aia și în ce an a pictat-o nenea asta?” cu “vaiii, am greșit strada, trebuie să ne întoarcem”, cu “vaiii, putem să intrăm aici? nu știam că avem voie” cu împotmolirea la niște întrebări și certat cu aplicația care, în momentul în care îi ceream un indiciu, îmi spunea “e prea simplu ca să vrei indiciu!”.

Mi-a plăcut tare mult finalul. Tare muuuult!!! Nu vă spun de ce pentru că nu vreau să stric surpriza. Dar ideea de final este foarte mișto. În plus, a fost fix o aliniere de planete pentru că în weekend am rămas în București și pentru că era pe lista mea de descoperiri. Eu am mers pe traseul “Silent Bucharest” dar vreau să merg și la celălalt traseu disponibil în București “Road to Romania” și cu proxima ocazie când ajung la Sibiu, plec și acolo la căutarea de comori culturale.

Alte detalii?

  •  Aplicația încă nu e disponibilă în app store, dar dacă vreți să o testați se poate. Intrați aici, completați formularul și vă trimit băieții aplicația ca să puteți pleca în explorare. Oricum, în perioada de teste vor fi și ei pe traseu să vă dea o mână de ajutor în caz că aveți nevoie 🙂
  •  Noi ieri le-am mai dat câteva idei de trasee pe care ne-a plăcea să le facem – gen clădiri vechi, case memoriale, clădiri abandonate dar cu istorie veche, locuri ascunse, un drum al ceaiului sau al cafelei. Așa că dacă aveți idei, scrieți-le băieților să îi punem la treabă.
  •  Momentan, fiind în teste, mai are bug-uri așa că dați orice feedback ca să remedieze. Noi am avut o problemă cu cronometrul, ne-a arătat 3.40 ore în loc de 2 ore.

Cred că atât. Dacă vreţi să ştiţi mai multe,  aceasta este  pagina de facebook Questo. Băieții vă răspund repede. Iar mai jos aveți şi câteva locuri ce mi-au plăcut mie pe traseu. Nu spun unde sunt pentru că vă las să le descoperiți singuri.

Update: din septembrie aplicația vă așteapta in app store. Vă recomand să vă incepeți toamna cu plimbări și descoperiri super interactive. It’s gonna be fun și o să vă placă mult! 

Bucureștiul îl puteți descoperi aici iar Sibiul îl găsiți aici. Have fun 🙂

 

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] români de-ai noștri. Au trasee de plimbare aproape în toate orașele mari din lumea asta. Am scris despre ei aici, chiar înainte să se lanseze în 2016, că mi-au fost colegi simpaticii. Check it […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *