Mențiune. Am inceput textul în luna iulie cu gândul să îl public când se termină povestea. Teoretic povestea s-a terminat weekendul acesta, adică la 5 (cinci!!) luni după ce a început distracția.

În cazul în care nu sunteţi la curent cu telenovela/povestea de dragoste de pe facebook dintre mine şi Telekom România, am zis să detaliez puţin cum mă distrez/enervez de trei luni încoace.

În primul rând aş vrea să fac precizarea că sunt o persoană normală, răbdătoare şi câteodată mult prea permisivă şi indulgentă. Dar dacă cineva încearcă să profite de treaba asta s-ar putea să schimb placa şi să nu mă mai recunoşti. Nu am acceptat niciodată să fiu luată de fraieră sau să se sară calul cu diverse lucruri în nicio relaţie de până acum. Relaţie însemnând de business, de prietenie, de familie sau de iubire. Înainte de toate ne respectăm. Dacă nu, ne găsim alţi parteneri de business, alţi prieteni, alţi iubiţi.

Acum să revenim. Cu cei de la Telekom am avut contract mai mult de doi ani pentru IPTV şi net. Pe toată perioada contractuală serviciile au mers ireproşabil şi chiar n-am avut niciun motiv de a mă plânge. Pe la începutul lui aprilie, când mi-am verificat căsuţa poştală (dacă toate facturile vin pe mail sau am debit direct de pe card, nu obişnuiesc să verific prea des căsuţa de scrisori, mai ales că nu-mi scrie nimeni), găsesc o notificare de la ei că începând cu luna ianuarie mi-au pus un teanc de canale de sport în pachetul iniţial, contra unei sume modice. Deci mi-au mărit abonamentul fără să mă întrebe, fără să îmi ceară permisiunea, fără să dea un mail sau telefon. Suma era mică, dar nu despre asta e vorba. Nu mă facturezi mai mult pentru ceva nesolicitat doar pentru că ţi se pare ţie că nu observ.

I-am sunat să le cer explicaţii. Explicaţia a fost că ei mi-au trimis notificare în poştă şi dacă nu îmi convenea, trebuia să fac o cerere şi să le spun că nu sunt de acord. Adică să fac o cerere în care să le spun că nu îmi doresc ce mi-au dat ei, fară să le cer și m-au taxat pentru asta. Apoi le-am spus că aş vrea să îmi micşorez abonamentul de net de la 1GB la 500 MB. Răspunsul a fost că nu se poate, pentru că ei nu mai au disponibile abonamente mici. Doar din astea cu de toate pe bani mai mulţi. Le-am zis că ei oricum nu îmi furnizează 1GB de net pe lună pentru că routerul LOR nu suportă atât, dar ne place să vindem servicii inexistente. Nu se poate. Bun, ştiţi ce? Hai că reziliem noi contractul că îmi fac abonament la alţii la jumătate de preţ. Bun, facem cerere, dăm mail şi aşteptăm. Pe 30 aprilie vine hârtie de la ei că au luat la cunoştinţă şi că de la 1 mai îmi opresc serviciile. Trimitem pe cineva să ia echipamentul de la dvs. Super, Doamne ajută! M-am dus şi am făcut contract în altă parte şi aia a fost. Luna aia n-a venit nimeni să ia echipamentul, l-am strâns eu, l-am pus într-o pungă şi m-am plimbat cu el în maşină cu gândul de a merge la un magazin Telekom să îl predau. Guess what? Nu merge, aşteptaţi să vină să îl ia cineva, așa mi s-a spus acolo.

La sfârşitul lunii a mai venit o factură de 12 lei, ei ştiu pentru cine ştie ce rămăşiţe. Am plătit-o. Apoi, în mai, mi-a venit factura normală. Şi în iunie mi-a venit factura normală. Şi în iulie, mi-a venit factura normală. În astea trei luni am mai schimbat mailuri cu ei, dar şi telefoane. Că deh… voiam şi eu să ştiu de ce îmi vin facturi pe lunile curente dacă eu nu mai am contract la ei. Răspunsul a fost “Poate au trimis colegii din greşeală. Se mai întâmplă, nu trebuie să le plătiţi”. Am zis bine, poate totuşi colegii nu mai trimit. Pe 25 iulie vine factură cu 383 de lei dintr-un mail generat automat, plus un alt mail de la departamentul de debite cu “avem rugămintea de a efectua plata în vederea evitării suspendării serviciilor.” Iar m-am enervat. Iar am sunat. Iar am dat mail (fix ăla de l-am pus screenshot pe fb). Ce servicii să îmi suspendați, doamnă, dacă eu nu mai am contract cu voi de trei luni?

Apoi, la ultimele două postari de pe fb, mi-a răspuns cineva de la ei de la social media. La cele din săptămânile anterioare nu mi-a răspuns nimeni. Cu celebrul mesaj “ne cerem scuze pentru situaţie, blablabla, daţi-ne mesaj privat.” Le-am răspuns şi eu politicoasă să-şi verifice mailurile, cererea de reziliere, facturile trimise şi să mă lase cu mesajele private.

Zilele trecute ( zilele trecute în iulie, că atunci am scris textul) zic “ia să mă duc eu la un magazin Telekom şi să mă cert cu cineva”. Am intrat fix aşa “bună ziua, am venit să mă cert cu cineva. Cine se oferă?” S-a oferit un băiat, bine, săracul nu s-a oferit. Dar ceilalţi făceau ceva în momentul acela şi pe el a picat beleaua. Şi apucă-te şi scotoceşte în sistemul vieţii. Băiatul foarte de treabă şi foarte săritor. Mai puţin când a încercat să îmi facă o nouă oferă de abonament şi i-am zis că îl bat. Apreciez, totuși, pe cineva care iși face treaba. După ce a început scotocirea, au urmat veştile:

  • Colegii au primit şi înregistrat cererea dvs pe 30 aprilie
  • Trebuiau să rezilieze contractul până pe data de 22 mai.
  • Nu l-au reziliat.
  • Pentru că nu l-au reziliat (adică nu au operat în sistem ce scriseseră pe foaia pe care mi-au trimis-o), pe 22 mai s-a emis automat o nouă factura.
  • Pentru că s-a emis o nouă factură, au considerat că acest contract merge în continuare.

Concluzia de la băiatul care a încercat să descoasă ce făcuseră sau mai degrabă nu făcuseră minunaţii de la centrală a fost “Doamnă, chiar dacă avem şi noi şi dvs cererea de reziliere, contractul e perfect valabil în continuare. Nu e închis.” Practic, Telekom a ales să ignore cererea de reziliere şi să mă ţină în continuare de client, fără să mă anunţe. Chit că mi-au trimis foaie că au luat la cunoştinţă şi au şi înregistrat cererea.

Băiatul simpatic îmi propune să fac altă cerere de reziliere acolo pe loc. Greşit. Cererea este făcută şi înregistrată cu 3 luni înainte. Eu nu am de gând să fac o nouă cerere cu data de iulie şi să fiu nevoită să vă plătesc 3 facturi pentru servicii inexistente. Aşa că am făcut o reclamaţie în care am scris cam ce scrie şi în textul ăsta.

Momentan aştept să vedem ce se întâmplă. Dacă nu se rezolvă, urmează ANPC sau datul în judecată. Că am mai trecut o dată prin asta în 2011. Că şi atunci am crezut ca fraiera că lucrurile se pot rezolva cu vorba bună, logica și bunul simț. Noroc că am oameni lângă mine care visează noaptea legislaţia şi mi-au zis “pe ei, pe mama lor”.

Vedem ce iese. Fac update aici şi dacă se rezolva şi dacă nu.

Update de mijlocul lui octombrie. Ultimul mail de la Telekom a venit pe 25 iulie, în care mi-au trimis o factură de 383 de lei, scadentă în august. Ultimul sms de la Telekom a venit pe 30 iulie și mă anunța că au primit sesizarea și că ‘reglementarea financiară va fi vizibilă în urmatoarea factură’. Care nu a mai venit. Pare-mi-se că oamenii aștia trimit facturi când iți spun că nu, și nu trimit facturi când iți spun că da. În fine, m-am luat cu alte alea, că dacă stateam după Telekom muream de batrânețe. Weekendul acesta, adică 20 octombrie, eram la Carrefour și am zis să intru până la Telekomul de acolo să vedem dacă au mai făcut ăștia ceva. Din ce mi-a spus noul băiat de acolo, suma restantă care ajunsese la aproape 450 de lei, acum era 105 lei. Am înțeles că și-au retras ce au facturat aiurea pe seama mea. Întreb de ce mai sunt totuși 105 de lei de plată. Și ne-am întors la povestea de la început în care eu am făcut cererea la început de aprilie – pe ei i-a durut în c*r și nu au înregistrat-o în sistem, chiar dacă mie mi-au spus ca da – apoi a venit data de facturare – apoi m-au facturat din nou – apoi nu au mai reziliat pentru că m-au facturat. Și tot așa. Practic, ca la proști.

Și pentru că efectiv eram sătulă ca de 8 luni să mă cert cu niște idioți, am plătit cei 105 lei. FELICITĂRI TELEKOM! Ai mai căștigat 105 de pe urma unui client prost, care știe că e furat, și a plătit asta doar ca să scape și să nu mai audă vreodată de tine. Acum, vorba aia, Doamne ajută să rămână contractul pe ZERO, că nu se știe niciodată cu hoții. A, da, mi-au trimis și duminică, și luni sms prin care mi-au mulțumit pentru plată. Frumos, ce naiba.

Altfel, ţinând cont că foarte multe comentarii la postările pe tema asta erau despre facturi venite şi la 8 luni după reziliere, şi la 2 ani sau, şi mai rău, facturi de la Telekom către persoane care nu au avut în vieţile lor contract cu ei şi firme de recuperatori care vin peste oameni din cauza unui customer service, pardon my French, cretin şi nesimţit, eu v-aş sfătui să vă duceţi frumos la un magazin fizic Telekom şi să staţi pe capul oamenilor de acolo până vă spun care este starea contractului vostru. S-ar putea să vă treziţi ca nici vouă nu v-au înregistrat cererea de reziliere şi că sunteţi clienţi în continuare. Şi iar vin recuperatorii.

Nu înţeleg sincer de unde situaţia asta ignorantă şi nesimţită a celor de la Telekom. Se tot zvoneşte că pleacă din România şi îi doare la bască. Doar că în comentarii lumea zicea că se întâmplă de foarte mulţi ani treaba asta. Ce voiam să spun, dragă Telekom, asta se numeşte furt. Dacă nu ştiai. Cu plăcere pentru advertorial. Te costă 105 lei.

12 replies
  1. Un roman in Canada
    Un roman in Canada says:

    Te cred, inca imi aduc aminte ce dezastros erau anumite chestii in Romania. Dar uite is aici in Canada de 13 ani si ce crezi, is multe prostii si aici. In special cu cablu TV / internet si telefonul fix (asta ti-l baga pe gat ca vrei ca nu vrei, deh suntem in 2020 dar inca in Canada se foloseste telefonul fix!). Anumite chestii sunt inca bune in Romania. Spre exemplu as vrea eu sa platesc numai 8 dolari pe luna la intenet de viteza. Aici platesc 84 de dolari canadieni…

    Reply
  2. nacela
    nacela says:

    Nu are de ce sa fie chiar asa de greu din moment ce ai dovezi ca au calcat pe bec. daca este pe persoana fizica contractul mergi la OPC, daca e pe persoana juridica, atunci doar cu proces. Ambele situatii sunt destul de neplacute…

    Reply
  3. Elena Jebelean
    Elena Jebelean says:

    Felicitări, daca ai reusit sa inchei acest capitol sigur si pus capul pe perna si te-ai odihnit. Tocmai doresc sa reziliez un contract si studiam de unde sa incep…
    Am citit articolul si ma inarmez cu radbare! Toate bune!

    Reply
    • andra nistor
      andra nistor says:

      Elena, sper să ai mai mult noroc decât mine. Dacă nu, înarmează-te cu răbdare și stai cu gura pe ei. Și încearcă să ai toată comunicarea pe mail, să rămână scris, că la telefon s-ar putea să nu mai recunoască. Țin pumnii!

      Reply
  4. Cris
    Cris says:

    Am avut asa un mic deja-vu cand am citit. E drept ca in 19 aug 2020 am pus eu cerere de reziliere. Evident ca ma suna pe nr de tel pe care il cerusem sters de la ei si a intrat blacklist. Sun innapoi sa le explic ca nu am putut raspunde si mi se spune frumusel ca data viitoare sa raspund dar ca sigur ma vor suna (guess what? mai astept). In paralel am si o plangere la ANPC ptr stupiditatile facute si motivul principal al plecarii mele (abonament nelimitat… care defapt numai aia nu a mai post…pe fibra de 1000 care mergea cam 500 max).
    Mai au 2 sapt pana la termenul legal de 30 zile dupa care o sa fac fix ca si tine…am venit sa ma cert cu cineva, cine se ofera? Ca altfel nu cred ca rezolv. Ah da si va urma un articol pe blog si la mine.

    Reply
      • Cris
        Cris says:

        Da, am avut!!! Daca iti vine sa crezi, ieri mi-au raspuns (cele 29 de zile haha) sa imi zica ca de fapt au anulat cu data ceruta de mine (a doua zi dupa ce am instalat orange). si ca nu voi mai plati abonament 3 sapt aiurea.

        Oricum a fost mana ANPC-ului, cu siguranta. Ca nu ii cred eu asa cumintei si supusi pe pretenii de la Telekom

        Reply
  5. Katty
    Katty says:

    Omfg!!! De ce n-ai facut plangere la ANPC?? Asta urmeaza sa fac si eu cu ei, si asta dupa doar 2 luni de contract in care mi-ai zis una si mi-au facturat alta, si ce crezi, nici macar nu am semnat un contract!! L-am incheiat telefonic urmand sa le trimit contractul semnat ceea ce nu am mai facut. Pregatesc sesizare si plangere ANPC si vedem…

    Reply
    • neli
      neli says:

      Vă rog să-mi spuneți care a fost procedura?
      La ce adresă de email ați trimis cererea și dacă v-a venit confirmare?
      Eu am trimis de pe data de 5 ianuarie și nu este înregistrată, unii operatori spun că adresa nu este corectă(rezilieri@telekom.ro) iar alții spun că este corectă dar încă nu au înregistrat-o că nu au ajuns la ea. Alți operatori mi-au dat altă adresă (crm_cancellations@telekom.ro), am trimis dar aici nu-mi confirmă pri email și telefonic spun că nu au primit nimic.
      Am atașat cererea și la formularul de contact așa cum mi-au spus dar îmi răspund să trimit cererea de reziliere atașată. Am tot atașat și trimis însă operatorii spun că nu este în sistem…

      Reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] citi destule articole despre rezilieri Telekom si nu au fost de loc […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *