Travel

De ce au huiduit românii la concertul Coldplay ?

Written by: 45 Comments

Acum că am văzut că nu ne ia mai mult de o zi să ne schimbăm după cum bate vântul, moda, trendurile woke, să ne identificăm a orice dă bine în ziua respectivă pe trendul global și internautic dacă vine un băiat simpatic care ne vorbească despre iubire, înțelegere și spune căcanoi nu a mai văzut niciodată, zic să revenim la oile noastre. Care suntem.

Schimbarea asta de la huiduială la aplauze nu e nouă la noi. Este în fiecare dintre noi care s-a întors la vreun fost care a venit cu promisiuni frumoase. Este mă bate, dar mă iubește. Este mă înșeală, dar tot acasă se întoarce. Este am primit găleata cu făină și ulei la alegeri. Este nevoia aia de a implementa capul plecat sabia nu-l taie, este speranța aia proastă de a-l crede pe omul ăla care te-a mințit că se schimbă, este nevoia disperată de a fi plăcut de ceilalți.

Suntem atât de neiubiți că am dat 800 de lei pe bilet ca să ne spună Chris Martin că suntem cei mai minunați și ne iubește necondiționat chiar dacă am fost cam de kkt în prima zi. Suntem atât de neiubiți că în prima seară ne-am exprimat dezacordul și omul ne-a părăsit și a plecat supărat la hotel. Apoi și-a adus aminte că s-au strâns 15-20 milioane de euro din vânzarea de bilete și a dat-o cotită, făcând fix același lucru, dar cu povestea – huiduie-mă, Românio, bate-mă, fă-mi ce vrei că eu nu te părăsesc niciodată! O să mai cânt pe la alții, dar mă voi întoarce căcatine nu există!

Repet – când oamenii au huiduit ca să-și exprime dezacordul s-a supărat și întristat nenea Chris. Sau, cum au zis ai noștri „era vizibil afectat și cătrănit”. A doua zi, de frică să nu mai pățească la fel, a zis publicului să huiduiască la comandă. Unu, doi, trei, și huoooooooo. Și publicul care a zis că ce de kkt au fost elitiștii din prima zi care au huiduit că așa nu se face, că suntem o țară de domni ce plm, publicul ăsta a huiduit și el. La comandă. Că așa a zis nenea Chris. Plus că a zis că ei au huiduit mai frumos decât ceilalți. Care au fost de kkt. Dar el oricum iubește pe toată lumea necondiționat.

Da, a fost o lecție de PR foarte bună, dar asta pentru că suntem noi proști. Bine, care nu e prost e rasist, se știe, de la nașu mare!

Chris Martin a dovedit cât de superficial este prin simplul fapt că nu s-a interesat nici măcar o secundă despre țara asta și despre oamenii ei. Nu a ascultat păreri legate de repercusiuni. Nu l-a interesat că poate unii folosesc boți sau AI ca să își crească ciferele. El e expresia aia și cu p în c și cu sufletu-n rai. Adică nici nu îl interesează ce iese, dar dacă iese de kkt suntem noi de kkt și ne iubește în continuare. Frumos, nu?

Bașca mai și minți. Ba se plimba el pe străzile Bucureștiului (și nu l-a recunoscut nimeni, clar!) și a auzit oameni cântând prin centrul vechi pe străzi și ce norocoși suntem noi cu atâtea voci! Cum naiba se face că de 21 de ani de când stau în București, prin centrul vechi am auzit doar oameni care cântau cover-uri, sau la vioară, sau la clape, sau la chitară. În viața mea nu am auzit pe stradă în centrul vechi vreun aaaaaaaaaaaaaaaaa și ooooooooooooooo. Apoi zici de fapt că ai stat pe tik tok sau youtube și era băiatul ăsta in trending. Deci nu era din centrul vechi. Dar asta se ascultă în România. Muzica minorităților pentru că diversitate și incluziune.

Chiar ascultam a doua zi la radio o discuție pe tema vizualizărilor. De ce au manelele milioane de views? Pentru că manelele nu sunt acceptate la radio-uri. Radio-urile au câteva de milioane de ascultători zilnic. Deci melodiile străine sau românești care se dau de minim 10 ori pe zi la radio înmulțite cu câteva milioane de ascultători pe zi, ies la și mai multe milioane de ascultări decât manelele. De aia au manelele atâtea milioane de views. Că doar pe youtube se pot asculta de către publicul lor. Care, dacă e să le comparăm cu ce am zis mai devreme, nici nu mai par multe.

Să ne înțelegem. Mie îmi place/ plăcea Coldplay. Ascult de bună voie și mai și știu cam toate melodiile. Ba i-am mai și văzut in State pe un stadion cu 80.000 de oameni. Unde l-au avut invitat pe Bruce Springsteen. Tot defavorizat și el. Acolo nu a mai fost nici circ și nici scandal. Îmi place show-ul. Nu-mi place, în schimb, să fiu luată de proastă. Nu-mi place să plătesc friptură și să primesc crănțănele pentru pisici. Nu-mi place să fiu făcută în diverse feluri dacă nu accept ceva cu forța. Și nu-mi place să fiu gaslighted. Că am avut câțiva foști care făceau asta. Și nu am stat nici acolo.

Și nu sunt rasistă. Nu sunt nici mincinoasă. Nici nu am huiduit. Nici nu ascult manele pe furiș. Ba chiar am ascultat asumat. În liceu ascultam Ochii tăi de la LA lângă Prodigy. Acum nu mai ascult manele intenționat. Nu simt această nevoie. Nu merg intenționat la concerte de manele și nici nu mi se pare că oamenii care ascultă un gen de muzică sunt mai buni decât alții. Diferența o face, intr-adevăr, IQ-ul. Dar IQ-ul nu garantează bunătatea.

In zona în care am avut eu bilet cred că au fost vreo doi oameni care au huiduit. Atât. Restul am rămas pe silent, șocați, uitandu-ne unii la alții și ascultând mizeria aia de behăială. Unde behăială a venit la pachet cu un ego de băiețaș care a zis că poate îl cunoaștem că e în trending. Nu știu cum se face că oamenii ăștia din trending nu umplu stadioane cu 50.000 de oameni și nu vând bilete de 15 milioane de euro. Păi dacă te cunoștea cineva de acolo, cineva care te ascultă și îți face vizualizările alea, crezi că mai apăreau huiduieli?

Nu a fost rasism (chit că sunt și mulți din ăștia printre noi). De ce? Pentru că atunci când a urcat băiatul pe scenă tot stadionul l-a aplaudat. L-A APLAUDAT. Și când a urcat pe scenă și a primit aplauze avea aceeași etnie și culoare a pielii. Ba chiar a fost lăsat să cânte un minut jumate. De abia după ce a început să behăie afonic cu aaaaaaaaa și ooooooo au început huiduielile.

Scria cineva pe fb că dacă primești altceva la restaurant sau găsești un fir de păr în mâncare nu continui să mănânci, te ridici și pleci. Acum întreb și eu. Înainte să pleci, plătești sute de lei mâncarea și zici „lăsați așa că e ok”? Ținând cont că tot stadionul ăla a fost cu vibe-ul varză după moment, aș zice că poate ar fi trebui să plec. Sau să plecăm. Întrebarea e – dacă NU huiduia nimeni (din politețe, că suntem o țară de domni și doamne) și pleca tot stadionul și cereau oamenii toți banii înapoi, ii primeau? Înțelegeau Coldplay și organizatorii mesajul și ne dădeau banii inapoi? Serios, hai să nu mai fim bătuți în cap. Că nici Coldplay, nici organizatorii, nici casa de discuri nu promovează toleranța și incluziunea pe gratis. O promovează pe bani. Ai noștri, nu ai lor.

Am văzut atâta toleranță și incluziune la câțiva din cântăreții noștri, de la Smiley la Despot, de mi-aș dori să îi întreb de câte ori au dat bani să meargă la concerte de manele. Să plătească bilet și să meargă intenționat. Că așa din canapea și pe banii altora toată lumea poate să susțină orice. Am văzut video cu oameni care mai aveau puțin și plângeau cu lacrimi adevărate că vezi doamne a fost mama băiatului acolo și ce o fi fost în sufletul ei când a auzit un stadion care i-a huiduit copilul. Eu aș vrea să întreb și ce a fost în sufletul mamei când băiatul ei a scos clipuri cu femei care, mă scuzați, își iau limba în gură. Femeile aproape goale cărora băiatul ei de douăjdeani de lipește bani pe buci și le pune să danseze pentru el. Nu mai pot cu ipocrizia! P. S. Mama lui e Carmen de la Roma și cântă același gen muzical.

Știu că e greu de acceptat când nu ești bun. Dar chiar dacă bagi ca struțul capul in pământ, restul lumii te vede. Așa că joci cartea rasismului că asta prinde. De acum nu trebuie să mai fii competent, talentat, muncitor sau cu bun simț. Poți să freci duda și dacă te trimite cineva la muncă zici că e rasist. Nasol e că eu, având fața albă, nu pot să joc cartea rasismului și trebuie să mă duc la muncă. Și să fiu și competentă. Dar mă gândesc serios să mă identific cu o alpaca și poate merge cartea aia.

De ce au huiduit românii? Din două motive. Pentru că de câțiva ani, la fiecare concert sau festival la care mergem pe UN TEANC de bani ni se bagă pe gât o manea. Nu țigănească, nu lăutarească, nu simfonică, nu de la cineva cu sindrom down, nu de la cineva fără o mână, nu de la vreun băiat care cântă în centrul vechi la vioară. Nu. O manea. O manea cu versuri de jale, de dușmani, de cum să furi și să fentezi legea, de cum să scoți fete la produs, de cum dacă ai bani poți să faci orice. Qed. O manea de la oamenii ăia care aruncă cu valută și care zic că femeile trebuie să danseze pentru ei ca să-și merite banii. Banii ăia care se lipesc de frunte fără factură, fără taxe și impozite, fără anaf, fără declarații.

Dacă asta e clasa defavorizată, atunci vreau să fac și eu parte din ea. Că m-am săturat și eu de taxe, impozite, contribuții la stat și la sănătate și la pensie și la tot. Asta e clasa defavorizată care are 39 milioane views și multe valize cu cash?

Și au mai huiduit și pentru că efectiv a fost foarte, foarte proastă prestația. Aș vrea și să nu fim proști și să credem că cei de la Coldplay l-au ales pe băiatul asta pentru vocea lui. Că Martin nu e prințul din Cenușăreasa care a mers să „probeze” fiecare voce din regat și asta era cea câștigătoare.

Mă doare în suflet și în creier prostia. Mă doare fizic. Mă doare și că mergem pe fentă de bună voie. Chris se plimba prin București și a auzit niște voci superbe cântând pe stradă. Și s-a gândit că România are voci super. Și apoi a făcut un research și a ieșit băiatul. Nu a ieșit nici vreo soprană, nici vreun Adi Minune, nici vreun student la conservator, nici vreun solist de la altă trupă, nici măcar Inna care rupe pe afară. A ieșit un băiat care ba era necunoscut, ba avea 39 milioane views și care întâmplarea face, ca după circul de miercuri, joi să fie anunțat la festivalul Beach Please. Practic, ce miracol, ce minune!

Faza e că dacă era cunoscut băiatul și cânta el undeva și veneau ăia 39 de milioane de views să il asculte, de ce mai avea nevoie de Coldplay? Că asta e altă chestie zisă de Martin – că ei aduc pe scenă tineri anonimi să îi facă cunoscuți. Apropo, în UK au avut-o invitată pe Shakira, tot o tânără necunoscută.  Păi avea nevoie că probabil el chiar era necunoscut în afara bulei lui. Și cum ajungi cunoscut în țara noastră? Prin scandal, că prin muncă am văzut că nu merge. Vezi Gheboasă, vezi Erika Isac. Care, pe aceeași linie, pac și ei un concert, un festival, un astea. Că sunt la aceeași casă de discuri ca băiatul ăsta.

Deci oamenii ăștia de la casa de discuri au făcut și ei un ban cinstit pe biletele noastre. Că așa e în tenis. Și toate scandalurile legate de muzică par să fie cu artiști de la aceeași casă de discuri. Ce miracol, ce minune, ce coincidență!

Pe pagina de Facebook, Vlad Babașa (că așa il cheamă) scrie că e impresariat de Forward Music Agency. Bine, scrie doar la el că pe site-ul firmei nu apare. Probabil așteaptă oamenii să treacă scandalul ca să ii urce poza. Tot firma asta îi impresariază și pe Gheboasă și pe Erika Isac. Deci fix ultimii doi din scandalurile mari. Tot firma asta se umple de bani din business cu Primăria Sectorului 3, la nenea Robert Negoiță. Încasări de 22.6 milioane de lei anul trecut. O firmă cu 15 angajați. Șmecherie frațiwear! Mai zi-mi o dată cum este despre toleranță și clase defavorizate!

Auziți, dar de ce aveți atâta nevoie de manele și scandal? Nu aveți suficienți oameni care vă ascultă? Ăia care vă fac milioane de views nu vă plătesc bilete cum noi, elitiștii proști, plătim altora peste care voi întrați cu forța? Că acolo se vede treaba – dacă fanii vă dau bani pe bilete sau nu.

Deci, nu a fost rasism. A fost apărare. A fost apărare pentru că noi, ăștia elitiști, am fost mooiți și cu banii luați. Dar nu sună bine asta, nu? Nu merge victimizarea dacă o punem așa.

Chit că nu mai am puterea să discut pe subiectul acesta am scris ca să rămână pe blog. Am scris ca peste niște ani, când cei de la Coldplay care ne iubesc necondiționat nu se vor mai întoarce aici (că cine ar mai da bani din nou după un kkt?) să ăi mai dau un share. Am scris pentru că ăștia care ne iubesc necondiționat nici măcar nu au menționat show-ul pe pagina lor. Doar pe cel care a ieșit bine. Întrați acolo să vedeți comentarii. In rest, rămâne cum am stabilit. Plin de sentimente și lacrimi și toleranță. Toleranță cu forța, băgată agresiv pe gât. Ca în comunism.

Ce am mai citit explicat cu argumente pe subiect. Cristi Pantazi (G4Media), Mihai Dinu (Europa fm), Gabriela Iordache (Defapt), Mariciu, Zoso. Am mai scris despre asta AICI și AICI.

Photo by Antoine J. on Unsplash