De la Smartwatch la Smart Ring: Ce Variante Găsim la Noi?
Acum vreo 2-3 ani trecusem și eu la ceas smart. Îmi doream un gadget de monitorizare care să mă facă mai atentă la starea mea de sănătate și, de ce nu, să mă impulsioneze să văd cifre bune atunci când fac mișcare. Nu cred că l-am purtat un an întreg. Acum, nah, mie îmi plac gadgeturile, dar mai mult îmi plac bijuteriile. Iar pentru mine ceasul este o bijuterie la care să mă uit cu drag. Motiv pentru care m-am întors la ceasul tradițional, iar smartwatch-ul zace în cutia lui de atunci. Tot pe atunci, auzisem de la un prieten de ceva inel de monitorizare și am exclamat un „wow, există așa ceva?”. Recunosc că am rămas impresionată, dar, pentru că nu am auzit pe nimeni să vorbească despre asta, am închis subiectul.
Ei, și luna trecută, nu știu cum, dar am reluat ideea. Tot nu auzisem în jurul meu pe nimeni să vorbească despre inelele smart, așa că am zis să pun o întrebare comunității de pe Instagram și Facebook. Abia atunci m-am minunat pentru că am primit câteva zeci de răspunsuri de la persoane care aveau și purtau inele de monitorizare de luni sau ani. Și pentru că am fost rugată să împart răspunsurile și cu alți interesați, iar răspunsurile nu au loc pe story, a ieșit textul acesta. Cu mulțumiri multe celor care mi-au scris, mi-au explicat avantajele fiecărui brand și m-au ajutat să iau o decizie pentru inelul potrivit mie.
Dar să o luăm cu începutul. Inelele de monitorizare sunt cele mai noi dispozitive ce condensează funcționalități avansate de monitorizare a sănătății și activității fizice într-un format discret. Sunt echipate cu o serie de senzori miniaturali și urmăresc în mod pasiv și continuu diverși parametri biometrici. Toate datele se pot vedea în aplicația aferentă fiecăruia, unde sunt prezentate sub formă de grafice și rapoarte foarte ușor de înțeles.
În principiu, inelele smart fac cam ce fac și ceasurile smart, mai puțin treaba cu ecranul. Deci nu avem pe ele răspuns la telefon și citit mesaje și notificări. Doar somn, sport și sănătate. Așa, la prima strigare, înainte să intru în amănunte, inelele smart monitorizează somnul, ritmul cardiac, nivelul de oxigen în sânge, temperatura corporală, activitatea fizică. Dar, așa cum este menționat de către producători, dacă ești sportiv de performanță, rămâi la un ceas dedicat de sport cu GPS. Sau dacă ai probleme de sănătate, rămâi la dispozitive medicale. Inelele smart sunt pentru monitorizarea stilului de viață, nu sunt dispozitive medicale.
Primul inel de monitorizare a sănătății a fost Oura Ring, apărut în 2016. Ținând cont că este cel mai vechi, pare că este și cel mai „accurate”, nu de alta, dar oamenii au avut mult timp la dispoziție să își upgradeze modelele până în momentul de față.
Au apărut apoi Ultrahuman Ring Air, RingConn și prin toamna anului trecut Samsung Galaxy Ring. În principiu, cam toate inelele de la brandurile de mai sus monitorizează aceleași lucruri. Diferențele sunt probabil la finețe, compatibilitatea sistemului, culori, baterie. Mai jos câteva informații și comparații primite de la cei din comunitate sau din research-ul pe care l-am făcut eu.
Legat de Ultrahuman Ring nu am primit niciun răspuns, dar am făcut eu niște research și împart cu voi ce am găsit. Punctul principal este că inelul pune un accent puternic pe optimizarea metabolică și bio-hacking. Este ideal pentru sportivi și pentru cei interesați de date acționabile privind sănătatea și performanța. Monitorizează și analizează somnul, activitățile sportive, ritmul cardiac și cam toate celelalte lucruri pe care le monitorizează și celelalte branduri. Pare, însă, că se diferențiază prin 3 parametri unici:
- Metabolic Mark: Acest indice este conceput pentru a oferi o viziune asupra sănătății metabolice generale, ajutând utilizatorii să înțeleagă mai bine cum își optimizează corpul energia.
- Circadian Phase Alignment: O funcție axată pe sincronizarea ritmului circadian, ajutându-te să optimizezi orele de somn și de activitate pentru o stare de bine îmbunătățită.
- Bio-hacking și Date Acționabile: Accentul este pus pe oferirea de date și recomandări concrete, care pot fi folosite pentru a face ajustări în stilul de viață și a îmbunătăți performanța fizică și mentală.
Necesită conexiune la internet pentru sincronizarea datelor și funcționalitatea completă. Este singurul care menționează că este permis în saune.
Legat de RingConn am primit un singur răspuns de la cineva care îl are din iarna anului trecut și era foarte încântat. Spune că l-a comandat de pe site-ul (site-ul aici) și este mai ieftin decât dacă l-ar fi luat de la noi. Ce-i drept, pe eMag e 1700 lei, iar la ei pe site aproape 1100 lei. Pentru că inelele sunt pe mărimi, înțeleg că se poate comanda size kit-ul care vine în 3 săptămâni. Nu știu dacă se poate returna ulterior, fiind venit dintr-o altă țară. La Samsung se poate da înapoi și ți se scade apoi din prețul inelului. Înțeleg că în funcție de modelul apărut, funcțiile s-ar putea să difere puțin. Spre exemplu, la varianta normală (nu Air) se încarcă fără rețea de 8 ori și există o altă variantă de încărcător. Bateria ține 10 zile. Are și funcție de „find my ring” cu led în caz că nu știi pe unde l-ai pus.
Legat de Oura Ring am primit cele mai multe răspunsuri. Pentru că este primul apărut, acum 9 ani, a avut lumea timp să se obișnuiască cu el, dar și producătorii timp să-l perfecționeze. Astfel încât sunt deja mai multe modele, gamă variată de culori, dar și prețuri. Dacă RingConn-ul ține aproape 10 zile, cei care mi-au scris despre Oura Ring au spus că bateria ține în jur de 5 zile. Pare că există și un site în România care îl vinde (aici site-ul oficial din Olanda, aici site-ul din România). Înțeleg de la cei care și-au luat de pe site-ul din Olanda că pot genera și un discount de 10% pentru prieteni. Asta în caz că vreți, să știți să cereți pe la oameni. Tot aici mi s-a mai plâns cineva că se zgârie atunci când face sport. Dar, dacă vrei să ieși la alergat sau la mers, înțeleg (de la cei care îl au) că poți să-i pui și ruta, sau să-l legi cu Strava. Pentru că am primit și video cu aplicația, am reușit să văd că este ceva mai complexă decât a celorlalte branduri, mai ales pe partea de analiză a somnului sau a oboselii în funcție de orele dormite sau de nivelul de stres, sau îți face un sumar al zile. Și el are funcție de „find my ring”. În rest, așa cum spuneam mai sus, are toate funcțiile de monitorizare pe care le au și celelalte branduri. Înțeleg, totuși, că diferențiatorul ar fi că este mult mai precis la analiza somnului decât concurența. Doar că, este singurul pentru care trebuie să plătești abonament lunar (6 euro/lună) pentru a avea acces la datele generate.
Samsung Galaxy Ring, apărut la noi în toamna anului trecut, pare să îi facă cea mai bună concurență lui Oura Ring. Aici mă gândesc să fac un text separat în care să povestesc mai multe din proprie experiență, pentru că eu, până la urmă, am ales să merg cu Samsung din diverse motive. Pe scurt, motivele: am un întreg ecosistem Samsung acasă și prefer să aleg brandul dacă diferențele nu sunt importante, deci îl conectez ușor cu telefonul; aplicația Samsung Health îmi este mai mult decât completă cu toate analizele și datele înregistrate; și am preferat să îl iau de pe eMag la 1600 lei în 4 rate, pentru că, sincer, dacă eMag are varianta asta de ce să plătesc prețul întreg dintr-o dată? Am fost la Samsung în Băneasa și am probat acolo să văd ce mărime mi se potrivește. Înțeleg că trebuie purtat pe degetul arătător pentru că acolo se simt cel mai bine senzorii. Acolo am aflat și că dacă îți comanzi kit-ul cu mărimi (e vreo 50 lei pe eMag) ar trebui să ți-l scadă apoi din prețul inelului. Dar la Samsung în Băneasa era 2200 lei, iar eu aveam ceva discount cu Genius și l-am luat la super preț, după cum spuneam mai sus. Again, pare că toți s-au vorbit între ei să facă aceleași lucruri, iar diferențele sunt destul de mici. Probabil de acuratețe, de numărul culorilor, de modele (unele mai greoaie, altele mai subțirele) sau de abonament. Așa cum scriam, eu m-am decis la Samsung pentru că sunt familiară cu brandul, pentru că este cel mai apropiat de performanțele Oura, pentru că l-am găsit pe eMag și l-am luat în 4 rate, pentru că nu are abonament lunar. Revin cu un text mai detaliat doar despre Samsung în care o să pun și poze cu măsurători în aplicație. Am primit multe și din comunitate, însă mi s-au părut destul de personale ca să le postez aici pentru toată lumea.
Cu toate că inelele sunt rezistente la apă până la 100 metri (10 ATM), pare că doar Ultrahuman poate fi folosit la scuba diving. În rest, Oura, Samsung și RingConn au menționat că inelele pot fi folosite la duș, la înot, la snorkeling, dar nu se recomandă să fie scufundate încontinuu (gen 12 ore) sau la presiune foarte mare. Însă pot fi folosite în piscine sau în ocean. Ba chiar eu l-am ținut pe al meu și în saună. În cea umedă și în cea cu infraroșu, pentru că ambele au mai puțin de 55 de grade. Bine, niciunul dintre producători nu recomandă folosirea în saună, dar dacă am văzut că rezistă până la 50-60 de grade, am zis să încerc. Acum, sincer, nu îl mai iau la saună pentru că nu îmi dă niște date nemaivăzute pe cardio cât sunt acolo. Deci, ca să menționez și temperatura, doar Ultrahuman este făcut pentru condiții extreme de 60-70 de grade, celelalte cam pentru 50 de grade. Ei spun că majoritatea inelelor inteligente sunt proiectate să funcționeze optim în intervalul de temperatură ambientală, adică undeva între 0°C și 35°C – 40°C.
Sper că am acoperit tot ce trebuia acoperit. Mai jos am făcut și o comparație mai clară, sper eu. Așa poate vă este mai ușor să luați o decizie legată de inel. În continuare, ceasurile smart rămân mai performante, ca să știți. Eu am ales să trec pe inel pentru că mie îmi place ceasul de modă veche și nu vreau să renunț la el.

Photo cover by tonny zhong on Unsplash
[…] Am aflat apoi de inelele smart, iar acum o lună am decis să mă informez mai mult în vederea achiziționării. Am avut noroc cu cei din comunitate care mi-au trimis explicații, poze, video-uri cu inelele pe care le foloseau ei, astfel încât mi-a fost foarte ușor să mă decid. Dacă nu ați citit articolul în care făceam comparații între cele patru branduri de inele smart care se „bat” pe piață la acest moment, îl găsiți AICI. […]