De la Smartwatch la Smart Ring: Samsung Galaxy Ring

Povesteam la un moment dat că mi-aș dori tare un gadget de monitorizare a sănătății, somnului și a activității fizice, însă nu m-am împrietenit deloc cu ceasul smart. Nu pentru că nu ar fi el deștept, ci pentru că nu pot să renunț la ceasurile mele „adevărate”, așa că, după mai puțin de un an de la achiziționarea unui ceas smart, l-am pus înapoi în cutie și acolo a rămas.

Am aflat apoi de inelele smart, iar acum o lună am decis să mă informez mai mult în vederea achiziționării. Am avut noroc cu cei din comunitate care mi-au trimis explicații, poze, video-uri cu inelele pe care le foloseau ei, astfel încât mi-a fost foarte ușor să mă decid. Dacă nu ați citit articolul în care făceam comparații între cele patru branduri de inele smart care se „bat” pe piață la acest moment, îl găsiți AICI.

Și acum să revenim la Samsung Galaxy Ring. Cum l-am ales, de ce, cum se comportă și ce știe el să facă?

Așa cum spuneam și în primul text despre inele, am încercat să văd care sunt asemănările și deosebirile între branduri, care sunt punctele slabe și forte, care sunt costurile, ce știe să facă fiecare. Din punct de vedere al livrabilelor, monitorizării și performanțelor, Samsung este cel mai apropiat de Oura Ring în termeni de precizie în livrarea rezultatelor (Oura fiind pe piață de 9 ani, se consideră că are cele mai precise date de monitorizare). A contat și faptul că am mai multe produse Samsung, deci, pe lângă faptul că pot să fac o integrare rapidă la nevoie, am și încredere în brand și știu cum se comportă.

În al treilea rând, a contat faptul că nu are abonament, ca Oura. Sincer, dacă tot dau un teanc de bani pe el, mi-ar plăcea să nu mai plătesc lunar încă un „fee” pentru a-mi citi rezultatele înregistrate. Și, de ce să mint, a contat și faptul că l-am prins la o promoție pe eMag și l-am luat cu 600 de lei mai puțin decât era în magazin, plus în patru rate fixe. Am eu piticul ăsta: dacă pot să îl iau în rate fără dobândă, nu vreau să îl plătesc întreg dintr-o dată. Între noi fie vorba, fac asta doar cu tehnologia. Dacă era vreo bijuterie sau niște pantofi, săream din prima.

Încă două zile și se face o lună de când îl port pe degetul arătător. Și am zis că e bine de lăsat o recenzie pentru cei care sunt interesați. Cu mențiunea că, dacă vă plac ceasurile smart, rămâneți la ele. Inelele smart nu fac tot ce fac ceasurile. Pentru cei care vor să își poarte în continuare ceasurile ca pe bijuterii, ce bine că s-au inventat inelele smart!

Sincer, îmi place inelul. Îmi place că este discret, elegant și simplu. Eu l-am luat pe argintiu (Titanium Silver), dar îl găsiți și pe auriu și pe negru (Titanium Gold și Titanium Black). Nu mi-e dor deloc de ceasul cu curea de silicon și nici de ecranul aprins non-stop la notificări. Măcar aici am scăpat de ele. Nu avem ecran, deci nu sună, nu piuie, nu se aprinde niciun mail, FB, telefon, mesaj.

E important de știut că inelul se poartă pe degetul arătător, pentru că acolo se așează cel mai bine senzorii de monitorizare. Eu am fost la Samsung în Băneasa să probez și să îmi aflu mărimea. Kit-ul are 11 dimensiuni și e important să nu fie nici super strâmt, dar nici să îl pierzi pe drum. Cum spuneam mai sus, eu l-am găsit pe eMag la o promoție pentru clienții Genius și l-am luat cu 600 de lei mai ieftin decât în magazine. Bun moment mi-am ales să îl caut!

Inelul se asociază cu aplicația Samsung Health, unde se pot vedea toate monitorizările. O să fac mai jos o înșiruire în care vă spun cu ce se ocupă Galaxy Ring în viața lui și am să încerc să cuprind cam tot ce pot pe baza purtării lui din ultima lună.

Monitorizarea somnului – zic eu că este destul de complexă. Poți vedea cât ai dormit, la ce oră te-ai culcat și la ce oră te-ai trezit, poți vedea și „power nap”-urile (somnuri scurte) dacă vrei să dormi o oră la prânz în weekend. Poți să vezi consistența (dacă te bagi la somn la aceeași oră), care sunt stadiile somnului (cât ai dormit în „awake”/ REM/ „light sleep”/ „deep sleep”) și îți arată câte o diagramă pentru fiecare în parte. Îți spune dacă sforăi, cât sforăi, orele la care ai sforăit, ba te mai și înregistrează ca poate vrei să îi duci medicului ORL-ist să îți spună cum stai cu sinusurile. Asta doar atunci dacă ai telefonul la încărcat noaptea. Te și laudă când dormi 7-9 ore, te și ceartă când dormi prea mult sau prea puțin.

Îți monitorizează ritmul cardiac în timpul somnului (un ritm cardiac mai scăzut și stabil în timpul somnului profund este un semn de odihnă bună), variabilitatea ritmului cardiac (măsurarea HRV în timpul somnului este un indicator excelent al recuperării sistemului nervos autonom și al nivelului de stress; o HRV mai mare indică o mai bună recuperare și adaptabilitate), nivelul de oxigen din sânge (senzorul SpO2 măsoară saturația oxigenului din sânge pe parcursul nopții; scăderile semnificative sau repetate ale nivelului de SpO2 pot indica probleme respiratorii în timpul somnului, cum ar fi apneea), temperatura corporală (poate oferi indicii despre stadiul ciclului menstrual, febră incipientă sau inflamații).

Analiza și scorurile de somn – pe baza tuturor metricilor de mai sus (durata, eficiența, stadii, ritm cardiac, SpO2, treziri), Samsung Health calculează un scor zilnic al somnului. Un scor mai mare indică un somn mai bun și mai odihnitor. Pe lângă monitorizare, aplicația îți va oferi recomandări specifice pentru a-ți îmbunătăți obiceiurile de somn (ex: „Încercă să te culci la o oră mai consistentă”, „Asigură-te că dormi suficient somn profund”). Poți vedea cum somnul tău influențează nivelul de energie de a doua zi sau cum activitatea fizică de peste zi îți afectează calitatea somnului.

Energy Score – este un rezultat cuprinzător al analizei tiparelor de somn, activităților și ritmului HR, pentru a te informa despre starea ta, cu un scor ușor de înțeles. Practic, în funcție de calitatea somnului, activitatea fizică, variabilitatea ritmului cardiac sau a ritmului cardiac în repaus, Samsung îți dă un scor de energie în fiecare dimineață în care îți poate spune cum să îți optimizezi ziua. Spre exemplu, dacă merg 2-3 ore la sală în seara precedentă, îmi spune să o las mai moale și să mă odihnesc mai mult. Sau poate am dormit prea puțin/prea mult, sau poate nu am făcut suficientă mișcare – vine cu idei de îmbunătățire a zilei.

Monitorizarea activităților. Aici, pe baza altor date furnizate, inelul mi-a pus din start un minim de 6000 de pași și 90 de minute de mișcare pe zi. Îmi spune cât am atins/neatingere/depășit, câți km am mers, câte calorii am consumat într-o zi. Detectează mersul pe jos. Nu detectează urcatul scărilor sau activitățile de la sală. Dar le poți seta tu (de la înot în piscine sau în mare, la yoga, de la mers pe bicicletă la squash, de la alergat afară la alergat pe bandă, de la „circuit training” la ridicat greutăți). Poți să îți selectezi activitatea și să o oprești când ai terminat, iar el îți arată tot, de la bătăile inimii la caloriile consumate.

Poți să vezi cât sport ai făcut într-o săptămână, poți să-ți introduci și mesele dacă ai chef să fii atât de detaliat, să monitorizezi câtă apă bei pe zi, câte kg ai, cât vrei să slabești, sau să îți introduci tensiunea și glicemia dacă ți le știi. Poți să vezi cum ți-a bătut inima în fiecare oră, când ai fost nervos, stresat sau relaxat, sau poți să cauți prin aplicație sugestii de relaxare, meditație, povești pentru un somn liniștit.

Monitorizarea ciclului menstrual – mi se pare o funcție foarte mișto. Pentru că poți să îți ții o evidență lunară, pentru că îți prezice data pentru luna următoare, calculează perioadele fertile pentru cele care vor să aibă un copil (sau care nu), ovulația, sau îl poți conecta cu Gemini să îți dea niște idei de mese sănătoase pentru perioada asta în care ai nevoie mai mare de alimente bogate în fier, magneziu sau omega 3.

Ce pot să mai dau din casă – mai spăl vasele câteodată cu el la mână, am mers cu el la sală și dacă port mănuși nu mă deranjează deloc la orele cu greutăți, am mers cu el în sauna umedă și în cea cu infraroșu și a fost ok. În sauna uscată nu l-am băgat pentru că producătorii spun că rezistă până la 50-55 de grade. Bine, ei nu îl recomandă deloc în saună, dar am zis să îl duc și acolo. Este ok la duș, la înot. Nu știu cum o să se comporte la ocean cu apă sărată (ei zic că e ok), dar mai e până atunci.

Bateria ține aproape 7 zile. Cam pe la 6 zile jumate l-am pus la încărcat. Se încarcă full în vreo 40 de minute. Caseta de încărcare este super frumoasă și sexy. Nu am fost atentă de câte ori poate să îl încarce fără priză. Poate de două/trei ori?

Aplicația Samsung Health la care e legat inelul are și modul de „mindfulness” în care poți să faci meditație, exerciții de respirat, sau alte idei de exerciții de la yoga, la „body building”, la menținere.

Pe scurt, îmi place monitorizarea asta pe care mi-o oferă. Mă face să fiu mai atentă la mine și la corpul meu, mă face să mă cunosc mai bine, mă face să vreau să îmi fac pașii în ziua aia, vorba colegei mele când ieșim să dăm o tură după masa de prânz: „mergem să impresionăm aplicațiile”.

Galaxy Ring trebuie să fie asociat cu un smartphone Samsung Galaxy cu Android 11.0 ( restul merh toate și pe IOS) sau cu o versiune superioară și minim 1,5 GB de memorie. Este necesară autentificarea aplicației Samsung Health și a contului Samsung. Datele tale de sănătate de pe Galaxy Ring vor fi transferate și stocate în siguranță în Samsung Cloud conectat la contul tău, astfel încât să îți poți accesa și gestiona pe deplin datele.

Ce ar mai trebui să înțeleagă toată lumea este că inelele de monitorizare, orice brand ar fi ele, nu sunt dispozitive medicale. Deci dacă aveți diverse probleme medicale, mergeți la medic, că nu vă spune inelul tratamentul!

Sper că am fost de ajutor.