Din offline

NUNCHI – sau cum să-ți pese de ce ai în jur și să ai bun simț.

Written by:

Dacă anul trecut prima carte pe care am pus mâna a fost super liniară și nu mi-a stârnit nicio emoție, ei bine, anul acesta am zis să încep lectura cu “Puterea Nunchi – Euny Hong” o carte roz și ușurică ce părea mega potrivită în prima săptămâna din an.

Ei bine, “Puterea Nunchi” este una din acele cărți pe care eu le voi recomanda de acum înainte ca lectură obligatorie de câte ori voi avea ocazia. Chit că sună funny sau oarecum dubios, acest “nunchi” este un concept coreean care semnifică arta subtilă și capacitatea de a asculta și evalua stările de spirit alte altora. Cred că nunchi este ca dorul nostru. E un cuvânt greu de tradus în alte limbi. Pentru mine nunchi este un cuvânt foarte mult așteptat. Este un mix între bun simt, interes, respect, empatie, maniere, responsabilitate și … neprostie. Da, atât de cu de toate este acest nunchi. Recunosc că pe întreg parcursul cărții mi-am făcut liste mentale cu persoane cu care am interacționat de-a lungul vieții și cărora le lipstește total și cu desăvârșire acest nunchi. 

“Puterea Nunchi” nu este o carte motivațională care te sfătuiește să gândeșți pozitiv în timp ce aștepți ca tot Universul că comploteze pentru a-ți îndeplini dorințele pentru care nu ai muncit o zi în viața ta. 

Nunchi te învață cum să observi, ce să observi, cum să taci, cum să analizezi informațiile care să ducă la luarea unei decizii și implementarea ei fix cu mânuța ta. Îți arată care este de fapt adevărul și nu ceea ce ai vrea tu să fie adevărat. Și nu e chiar politically correct și roz cu luminițe. Ăsta ar fi un exemplu ce ceva foarte politically incorrect la noi.  

puterea nunchi

Nunchi este și un “du-te-n plm, care spus la timpul potrivit te scutește de ani de terapie” (pardon my French, dar tocmai am văzut mema asta pe mărețul nostru internet). Ca să o pun într-un limbaj mai frumos – nunchi este și plecatul din relații toxice. Dacă o relație îți aduce mai mult rău decât bine, pleacă! Dacă o relație nu îți aduce nimic bun, pleacă! Fie ea relație amoroasă, de prietenie sau job. Nunchi este investirea timpului și energiei cu scopul de a-ți fi bine, nu o luptă cu morile de vânt. 

Nunchi este despre cum să mai taci, pentru că nu este totul despre tine. Și să asculți. Și să înțelegi. Și să te intereseze. Și să îți pese. De ce e în jurul tău, de cine e în jurul tău. Pentru că înțelegerea locului în care te afli te ajută să faci bine ce faci. Sau ce îți propui.

Nunchi este despre un întreg. Nu un individ. Este despre cum putem crește un stup dacă ne pasă de cel de lângă noi și dacă ne facem treaba cât mai bine putem. Este despre relațiile interumane și cum acestea reprezintă sursa a orice. Pentru că nimeni nu ar reuși absolut nimic dacă ar fi singur pe lume. 

Cartea este o lectură foarte ușoară și frumoasă și la fiecare pagină ai un moment în care te opreșți și te gândeșți că tu ai făcut deja anumite acțiuni fără să fi avut un nume pentru ele. Cartea oferă și câteva exemple bune care îți pun mintea la contribuție și te fac să descoperi detalii despre care nu te-ai fi gândit până atunci că pot conta atât de mult. Cartea analizează nunchi în politică, strângerea mâinilor între președinți și premieri că Moon Jae-în (Coreea de Sud), Kim Jong-un (Coreea de Nord), Donald Trump (SUA), Shinzo Abe (Japonia). În filme cum ar fi Game of Thrones, Mândrie și Prejudecată, Sherlock Holmes. În povești sau în viața reală. 

Cartea este plină de exemple și explicații despre nunchi sau lipsa lui la muncă, la petreceri, la interviuri, în vacanțe. Ați înțeles ideea. Oriunde sunt oameni, acolo este sau nu este nunchi. Chiar și pe scara rulantă de la metrou.

puterea nunchi

Cele opt reguli ale nunchi:

  1. Să ne golim mintea. După zicala “într-o cană plină nu mai poți pune nimic” ar trebui să învățăm să scăpăm de gândurile deja existente. Să nu presupunem. Să nu avem impresia să știm deja tot. Să învățăm în timp ce suntem atenți la ce se întâmplă în jurul nostru.
  2. Să fim atenți la efectul de observator. Când intrăm într-o încăpere schimbăm tot. Schimbăm numărul de oameni, aerul, interacțiunea, influența. Schimbăm încăperea. Ideea e să nu dăm buzna, să nu intrăm în niciun spațiu ca un taifun. Să intrăm în liniște, să onorăm camera și să analizăm ce găsim acolo. Să ne oprim puțin și să vedem ce se întâmplă în jurul nostru.
  3.  Toți ceilalți au fost acolo înaintea noastră. E un exemplu foarte simpatic în carte legat de oamenii de la o înmormântare irlandeză unde se pare că se spun poveșți amuzante despre decedat. Lipsa de nunchi înseamnă să vină cineva și să spună că bătrânica s-a iubit cu jumate de sat când era tânără pentru că asta consideră individul că e amuzant. Well, am râs, dar adevărul e că știm cu toții câte un glumeț din ăsta care dă cu mucii în fasole pentru că are impresia că glumele lui sunt cele mai bune fără să mai țină seama de contextul în care se află.
  4. Nu rata niciodată o ocazie de a-ți ține gura! I love this! Serios, știi momentele alea când un cunoscut nu înțelege până nu îi dai un pumn în umăr, un picior pe sub masă, o ciupitură de braț sau niște priviri pline de fulgere? Well, ar exista mai multă pace în lume dacă ne-am ține gura mai des! Și dacă am gândi înainte să vorbim.
  5. Manierele există cu un motiv. I love this also! Doamne, ce dor îmi este de maniere! Mi se pare că majoritatea a luat libertatea de exprimare și a dus-o pe maidan unde a ridicat-o la rang de artă, acordând premii pentru cel care vorbește mai mult și mai urât ca la ușa cortului.
  6. Citiți printre rânduri! Acum, să recunoaștem, nimeni nu citește gândurile. Dar dacă te interesează persoana din fața ta încerci să descoși și să descoperi niște lucruri. Voiam să dau tot un exemplu negativ, dar mi-am adus aminte de gluma aia cu el și ea seara, după întâlnire, când ea întreabă dacă urcă la o cafea și el îi răspunde că e prea târzie ora pentru cofeină. Well, hello Captain Obvious!
  7. Dacă provocați un rău neintenționat consecințele sunt la fel de dureroase ca atunci când este intenționat. Aruncă intenționat pe gresie o ceșcă. Apoi scapă pe gresie din greșeală o altă ceașcă. Așa-i că s-a spart în ambele cazuri? Aici sunt foarte, foarte multe exemple. Intordeauna a greși a fost omenește. Ar fi însă mult mai frumos dacă am învață ceva din greșelile noastre. Totuși, dacă greșim non-stop neintenționat parcă nu mai pare chiar ok.
  8. Fiți agili, fiți rapizi. Aici este despre puterea de adaptare și reacție la ceva ce se întâmplă în timp real. Sunt niște exemple foarte interesante legate de Bill Gates, Jeff Bezos, Elon Musk sau Steve Jobs.

Dacă ar fi să rescriu titlul, i-aș spune “Bunul simț explicat pe îndelete”. Cu toate că este mult prea puțin de cuprins. Ideea e că am luat toată evoluția și am interpretat-o în cel mai aiurea mod, în cel mai grotesc, neasumat și, pardon my French, nesimțit! Iar cartea este despre asumare și responsabilitate. Despre conștientizarea spațiului înconjurător și a oamenilor din jurul tău. Este despre un întreg și nu despre tine ca fiind buricul pământului. Este despre cum să nu faci rău oamenilor din jurul tău. Este despre cum să nu mori ca prostul când traversezi prin mijlocul bulevardului și ai muzica la maxim în căști cu gândul că e datoria șoferilor să nu dea peste tine. Este despre cum să respecți cultura unei țări diferite pe care o vizitezi și să nu crezi că ți se cuvin ție toate lucrurile. Este despre cum cel care vrea să iasă în evidență cel mai mult este cea mai slabă verigă. Este despre cum dacă ești șofer ești responsabil și pentru ceilalți. Este despre cum oamenii nu spun ce gândesc și este dreptul lor să facă asta. Este despre cum să fii un om mai bun, un partener mai bun, un angajat mai bun sau un șef mai bun. Este despre conviețuire și reușită prin atenție și bun simț.

puterea nunchi

 

Cover photo by Valiant Made on Unsplash