frica de zbor

Sâmbătă, în ultima zi cu soare a săptămânii, am ajuns pe aerodromul Șirna pentru a zbura puțin. Să știți că nu sunt la prima experiență de genul ăsta. Am început să zbor prin 2007-2008 și chiar, pentru o scurtă perioadă de timp, m-a tentat și gândul de a face cursurile de pilotaj pentru avioane ultraușoare și de a-mi lua brevet. Mi-a trecut repede când am văzut cât costă hobby-ul ăsta, mai ales că nu aveam de gând să țin drumul aerului.

Pe Sebastian ( fondatorul asociației) îl aveam în lista de facebook și în afară de faptul că tot vedeam că îl postează pe ursulețul Aurel prin avioane, nu știam mai nimic despre ce se întâmplă la ei. M-am prins că se zboară, ba chiar am mai văzut câteva persoane din lista mea că au zburat la ei și am zis hai și eu.

frica de zbor

Varianta scurtă/medie – zboruri cu avioane ultra ușoare. Dacă nu ai mai făcut asta până acum, trebuie să îți spun că este o experiență superbă. Acolo sus este zenul zenului, e liniște, e the bigger picture, e libertate. Dar e o libertate din aia calmă în care ai un zâmbet circular și te bucuri de ce se întâmplă observând ce mici sunt toate. Variante sunt foarte multe ( și în funcție de ce alegi schimbi și aerodromul). Un zbor de 15-20 minute cu avionul (eu am zburat de pe aerodromul Șirna, la 30 km de București, lângă Periș) începe de la 350 lei. Poți să zbori la Comana, la Clinceni, la Brașov sau la Dunăre (aici vreau și eu). Poți să zbori cu avionul, cu elicopterul, cu avionul de acrobație sau cu motodeltaplanul. Poți chiar să iei cu pachet de 2-3 persoane și să zbori cu prietenii. Toate pachete sunt aici.

Cumperi un voucher, suni la ei și programezi un zbor pe cer senin. Băieții sunt super de treabă, sunt pe prieteneală și hangarul de la Șirna arată ca un foișor cu o mare familie strânsă la povești. Între noi fie vorba, prețurile pentru aceste zboruri mi se par mai mult decât acceptabile, mai ales că înțeleg că piloții lor vin voluntar acolo iar încasările sunt pentru acoperirea costurilor cu avioanele (închiriere, combustibil, etc) și cursurile despre care am scris mai jos.

zbor cu avionul

Varianta mai lungă e așa. L-am întrebat pe Sebastian de ce la el pe fb scrie “Fondator Frica de zbor” și mi-a explicat că înainte de înființarea asociației ei făceau (și încă mai fac) seminarii gratuite pentru cei care se tem de zbor, pentru pasionații de aviație și au ajuns până la parteneriate cu unități de învățământ pentru prezentări în școli. Mi-a povestit că a terminat un master în domeniul aeronautic iar pentru lucrarea de dizertație a documentat frica de zbor. Și așa a pornit totul. Au avut sute de oameni la seminarii înainte să înceapă pandemia iar asociația s-a înființat tocmai pentru a atrage fonduri și a susține cursurile gratuite. Mai ales că, și aici am rămas foarte impresionată, toți cei din asociație au job-uri de luni până vineri și tot ce fac aici fac voluntar în weekend-uri.

Am primit comentarii la story-urile puse în weekend de la persoane cu teamă de zbor. Nu pot să spun nimic din experiență pentru că nu m-am confruntat cu așa ceva, dar zic să aruncați un ochi la băieți pe site, sau să mergeți la seminariile lor gratuite. Bănuiesc că dacă au avut sute de participanți fac bine ce fac pe partea aia (p.s. au și psihiatru la aceste seminarii). Serios, e și păcat să ratăm experiențe frumoase în viață pentru că ne subjugă fricile dobândite împotriva voinței nostre!

Aici aveți detalii despre ateliere gratuite pentru frica de zbor. Aici sunt ateliere despre aviație pentru copii. Aici aveți toate variantele de zboruri și prețurile. Aici am pus un video de 1 minut de prin aer. Cer senin, dearși și să ne bucurăm de experiențe mișto că am stat suficient în casă!

frica de zbor
frica de zbor
frica de zbor

 

2 replies
  1. Alex
    Alex says:

    Vezi că la linkurile de la ”Aici aveți detalii despre ateliere gratuite pentru frica de zbor. Aici sunt ateliere despre aviație pentru copii.” apare page not found.

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *