degustare riedel

Am fost ieri la o degustare de pahare. Ce au făcut cei de la Vinimondo împreună cu cei de la Riedel a fost ceva superb și absolut necesar!

Stefano Canello ne-a explicat frumos și foarte în detaliu, teoretic și practic, cât de mult contează paharul în care bei vin. Și am început cu…apă. Nu mi-a venit să cred cum o înghițitură de apă se poate simți atât de diferit în funcție de paharul ales. De ce spun asta? Pentru că în funcție de deschiderea paharului apa poate ajunge doar pe vârful limbii, poate ajunge pe jumătatea limbii și pe părțile laterale, sau se poate transforma într-o înghițitură mare.

M-am uitat cu mirare când au aranjat mesele de degustare și am văzut vinurile puse în pahare de plastic pe mese. Eram – stai, ce? De ce? Cum să facă asta?

Nu m-am gândit niciodată atât de în detaliu că un pahar îți poate schimba vinul. Pahar de vin, nu cu vin, da? Dacă vreți o comparație este ca la pantofi. Nu poți să mergi cu tocuri pe pârtie (cu toate că încă mai sunt cazuri de dive), cum nu poți să faci jogging în bocanci. Așa că avem nevoie și de stiletto, și de adidași și de papuci de plajă. Așa și cu paharele. E incredibil cum același vin are gust și miros diferit în funcție de paharul din care este băut. Asta pentru că soiurile au caractere și arome diferite iar mărimea și forma paharului utilizat ne modifică modul în care îl percepem.

Ne spunea Stefano să nu spunem vreodată cuiva de la Riedel că fac pahare frumoase pentru că ei fac pahare funcționale!

degustare riedel

 

Paharul este foarte important, pentru că totul se rezumă la ultima secundă, la ultima senzație. Imaginați-vă că am cheltuit foarte mulți bani pe o sticlă de vin foarte vechi și scump. Momentul în care bem acea sticlă este sfârșitul unei foarte lungi călătorii, începută cu plantarea viței de vie, apoi cu culesul strugurilor, vinificare, maturare… După care desfacem sticla, decantăm, punem în pahar și apoi bem. În acel moment toată această călătorie capătă sens! Este greu de înțeles de ce tocmai acestui ultim moment nu reușim să-i acordăm importanța cuvenită. Dacă bei în paharul greșit, se pierde tot! Paharul este deconectat de ceea ce înseamnă vinul! (Marco Baldini, Sales VP Europe)

 

Am început cu Ca’Marcanda, Bolgeri, Vistamare 2021, pe care l-am turnat singuri în paharele 1,2 și 3. Adică un pahar general pentru vin alb, unul de Riesling/Sauvignon Blanc și ultimul de Chardonnay. Paharul 1 mi l-a arătat mult prea mineral și amar, paharul 3 (cel mai frumos pahar ever!) i-a pierdut atât aroma cât și gustul, iar paharul 2, cel mai potrivit i-a arătat adevărată față de vin fructat, compact, copt, cu note de mango. Am decis în unanimitate că paharul 2 a fost cel care l-a potențat cel mai bine.

Al doilea alb a fost un Gaja, Piedmont, Rossj-Bass 2021, care în primul pahar era destul de compact, cu gust puternic de stejar, aciditatate mică și destul de mineral, în al doilea avea un nas mai bun, aciditate mai mare, amărui la final, dar dispărea partea fructată, iar în paharul 3 și cel mai potrivit, avea un gust fructat, nemineral, cu mai puțină aciditate, elegant și bine definit. Incredibil cum se schimbă vinul în funcție de paharul folosit!

Am trecut la roșu și am ajuns la Gaja, Piedmont, Barolo Dagromis 2017, maturat pentru 12 luni în “barriques” și 12 luni în butoaie mari de stejar, pe care l-am încercat în paharele 5, 6 și 3, 4. 5-ul era pahar pentru Pinot Noir, 6 pentru Cabernet iar 3-ul pentru Chardonnay – doar așa, for fun. În 3 a fost plat, din start! E clar că nu folosim pahare de alb la roșu! În 6 se simțeau taninii exagerat, avea un miros profund și niciun pic de dulceață. În paharul 4 – unul general pentru roșii, after taste-ul mult prea puternic și aciditatea destul de ridicată iar în 5, paharul potrivit (o lalea minunată) era perfect balansat, cu miros frumos, acitate potrivită și fructat.

Am lăsat la sfârșit Ca’Marcanda Bolgheri, Magari 2017, un cupaj de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon și Petit Verdot încercat în paharele 5 și 6. Paharul 5 (pentru Pinot Noir) i-a dat un miros ok, în schimb mi s-a părut foarte gresiv, cu aciditate destul de ridicată și tanini puternici. Dar paharul 6 mi l-a prezentat ca un vin catifelat, cu o densitate amplă, echilibrat și am simțit bine aromele de coacăze negre și vișine amărui.

Tot cu vinul acesta am făcut și experimentul ciocolatei care m-a frapat într-un mare fel. Stefano ne-a adus cicolată și ne-a spus și mușcăm din pătrățică. Dar să nu o mestecăm, ci să o topim între limbă și cerul gurii. Apoi să bem din paharul 6. Același lucru cu ciocolata și băut din paharul 5. Recunosc, a fost prima dată pentru mine la o “degustare de pahare” și șocul acestui experiment m-a făcut să înțeleg cum poți să strici un vin de câteva sute de lei dacă folosești paharul greșit. În paharul 6 toate calitățile vinului au fost potențate după ciocolată, de parcă a fost o nuntă din dragoste mare. În schimb, în paharul 5, după cum a spus și el, parcă am ajuns de la extraz la agonie și de la nuntă la divorț, pentru că vinul mi s-a părut ca fiind oxidat și cu defect de dop în același timp. Oribil!

Oribil și incredibil în același timp. Și încă nu-mi vine să cred cât de mult contează paharele potrivite. Râdeam că de acum în restaurante trebuie să mergem cu paharele după noi, că dacă cerem pahare speciale este posibil să fim dați afară. :))

Mă gândesc că nu mai e cazul de nicio concluzie după ce am descris mai sus. Singurele lucruri pe care le pot spune este că dacă vedeți vreun event de degustare și pahare, mergeți neapărat! O să va schimbe tot ce știați despre degustări. Eu sunt mega happy că am avut parte de experiența aceasta, iar eu sunt pasionată, nu cunoscătoare și tare mi-e că intru la cheltuieli neprevăzute după ziua de ieri.

 

p.s. mai sunt 3 luni până la ziua mea în caz că nu știați ce să-mi luați cadou.  

p.p.s. pe cei de la Vinimondo îi găsiți aici. Vedeți că au și vinuri americane. Wink-wink! 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *